Václav Klaus ml.

Václav Klaus ml. Zdroj: profimedia.cz

Po nedávném odchodu Klause opouští PORG další ředitel

První obnovené soukromé gymnázium (PORG) opouští po nedávném odchodu Václava Klause mladšího další ředitel.

Na svůj post dnes rezignoval ředitel Nového PORG, tedy gymnázia a základní školy v pražské Krči, Martin Metelka. V prohlášení rodičům napsal, že se nemůže smířit se současným stavem ústavu. Informoval o tom dnes server Týden.cz s tím, že s odchodem Metelky nesouhlasí lidé z PORG Libeň.

Syn někdejšího prezidenta VáclavaKlause ohlásil odchod z PORG minulý týden v pátek. Důvodem byly neshody s předsedou správní rady školy a bývalým ředitelem ČEZ Martinem Romanem.Klaus nyní sepisuje předávací protokol související s jeho odchodem. Ve funkci ho má nahradit dosavadní šéfka PORG Ostrava Dagmar Dluhošová.

"Moje osoba a jméno jsou zárukou, že Nový PORG bude pokračovat jako doposud. Já sám ale žádné takové záruky nemám, a proto jsem dnes podal svou rezignaci na pozici ředitele Nového PORG. Se současným stavem a se způsobem, jakým do něj byla škola zavlečena, se nemohu smířit. Pro nápravu vzniklé situace jsem udělal, co bylo v mých silách. Bez reálného výsledku," napsal podle Týdne Metelka v prohlášení.

"Poslední tři dny jsem strávil jednáním s panem Romanem, takže bezpochyby můj krok s ním souvisí," doplnil serveru iDnes Metelka. "Jsem přesvědčený, že škola musí být řízena z ředitelny, PORG měl silného ředitele, a to nebojuji za VáclavaKlause ml., v tuto chvíli jej ale nemá. Má tři lokální ředitele ve třech lokálních pobočkách. Nabyl jsem ale pocit, že to řízení se přesouvá z ředitelny směrem k Martinovi Romanovi," dodal. Uvedl také, že v minulých dnech odmítl nabídku, aby vedl celou skupinu, která čítá několik škol.

S odchodem Metelky však nesouhlasí další lidé z PORG. Vidí ho totiž jakoKlausova nástupce. "Je to právě a jedině on, kdo může v této chvíli vyvést celý PORG z krizové situace," sdělila Týdnu ředitelka PORG Libeň Andrea Výšková.

První studenti zahájili výuku na PORG v září 1990. Školu až do roku 1995 vedl její zakladatel Ondřej Šteffl,Klaus mladší v jejím čele stál od roku 1998. PORG patří k nejprestižnějším středním školám, s nejlepšími výsledky skončila například v prvním ročníku státních maturit před třemi lety.