Itálie

Itálie Zdroj: Profimedia.cz

Francie, Itálie, ale i Německo, mají slábnout, Čína pořád sílit

Výzkumný ekonomický ústav Centre for Economics and Business Research, který sídlí v Muncii v americké Indianě, zveřejnil rozsáhlou studii, která ukazuje, jaké budou za 15 let největší ekonomiky světa. A pro Evropu to nevypadá povzbudivě.

Dnes patří mezi deset největších ekonomik světa čtvrté Německo, pátá Francie, šestá Velká Británie a devátá Itálie. Na osmém místě je ještě euroasijské Rusko. Jenže v roce 2028 už nebude v první desítce ani země galského kohouta, ani stát rozkládající se na Apeninském poloostrově. Francouzi mají být v tom roce až na 13. místě a Italové někde na konci druhé desítky. Němci klesnou na šesté místo a jedinou zemí starého kontinentu, která bude růst více, je Velká Británie. Jenže i to ji bude stačit za 15 let jen na sedmé místo ve světě. Důvodem je rychlejší růst dalších zemí.

Není překvapivé, že za 15 let by už měla být největší hospodářskou velmocí planety Čína, jejíž ekonomika bude čtyři krát mohutnější. Na druhé místo klesnou Spojené státy, přesto že velikost jejího současného ekonomického výkonu bude jednou takové.

Na třetí místo se za patnáct let má dostat Indie, následují Japonsko, Brazílie, Německo, Británie, Rusko, Mexiko (nováček v top ten) a Kanada (ta je stejně desátá jako dnes).

Studie ale naznačuje, že také Německo nezažije v dalších letech nijak zázračný skok dopředu. Jedině Velká Británie má zvýšit o hodně svůj ekonomický výkon. Kromě jiného se to připisuje tomu, že zatímco na ostrovech očekávají pořád přírůstek obyvatel (i kvůli migraci), ve Francii a v Německu bude obyvatelstvo rychleji stárnout a celkový počet obyvatel se má dokonce snižovat. Pro konkurenceschopnost to nejsou dobré vyhlídky.

Problémem studie samozřejmě je, že se nedá odhadnout, zda třeba za deset let nepostihnout různé země vážné politické a sociální problémy, které budou mít zásadní dopad i na ekonomiku. Například v případě Číny se to nedá vyloučit.