Pussy riot

Pussy riot Zdroj: Profimedia.cz

Aljochinovou z Pussy Riot pustili z vězení. Jenže ji vůbec neměli zavřít

Jedna z vězněných členek ruské punkové skupiny Pussy Riot vyšla díky amnestii na svobodu. Podle agentury AFP to potvrdil její advokát. Aljochinová si ve vězeňským táborem IK-2 v Nižním Novgorodu odpykávala dvouletý trest za předvolební výtržnost v pravoslavném chrámu.

"Právě ji propustili," potvrdil agentuře Reuters také manžel druhé z vězněných členek Pussy Riot Naděždy Tolokonnikovové, která by měla být rovněž propuštěna.
Pussy Riot se proslavily loni v únoru svou "punkovou modlitbou Bohorodičko, vyžeň Putina" v hlavním moskevském chrámu. Tři dopadené členky kapely byly odsouzeny za výtržnost na dva roky, jedné z nich však byl trest změněn na podmíněný. Sám Putin před dvěma dny prohlásil, že amnestie pro členky Pussy Riot je spjata výlučně s humanitárními důvody a neznamená přehodnocení jejich činu. Aljochinová a Tolokonnikovová jsou matkami malých dětí.

Putinova humanitárnost

Je otázka, proč si Putin nevzpomněl na humanitární důvody loni v zimě, když dámy soudy jeho režimu posílaly do vězení. Byla to msta za potupení velkého vůdce a zřejmě snaha zalíbit se pravoslavné církvi, která je s režimem spojena pupeční šňůrou. Dámy samozřejmě spáchaly výtržnost, ale trest byl nepřiměřený. Pokud jde o rouhání, mnohem větším znesvěcením moskevského chrámu je existence patriarchy, který je agentem KGB. Nikdo také netvrdí, že Chodorkovskij je neviňák. Jenže tak tam na tom budou všichni, na něj došlo jen proto, že se postavil proti Putinovi.

Je ostudné, že tyhle jemné rozdíly (asi nejsou moc jemné), nedocházejí ani některým lidem u nás. Od bývalého premiéra jsme se dočkali jen poznámek na adresu dalajlámismu a pussyriotismu. Prostý lid se pak na internetu vyžíval v líčení, jak si členky Pussy Riot při jiném happeningu údajně strkaly v hypermarketu mražené kuře tam, kam patří v lidském těle jiné věci. Ale i to je přiměřenější, než strčit matky malých dětí za výtržnost na Sibiř a příslušně výchovně zmražené je vrátit zpět.

Podle serveru iDNES je na svobodě i druhá vězněná členka Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová. Rusko bez Putina, zvolala poté, co opustila brány věznice v Krasnojarsku.