Varvařovský

Varvařovský Zdroj: profimedia.cz

Ombudsman Varvařovský rezignoval na svou funkci

Po výrazné osobnosti Otakara Motejla, který funkci zastával až do své smrti v roce 2010. Varvaovského post nebyl jednoduchý – po smrti Motejla se dokonce uvažovalo, že by jeho funkce zůstala neobsazená. Nyní je místo ochránce práv opět prázdné, Varvařovský odchází.

„Rozhodl jsem se rezignovat a děkuji všem svým spolupracovníkům za podporu a pracovní nasazení," sdělil dnes Varvařovský písemně ČTK. Do doby zvolení nového ombudsmnana bude jeho činnost v plném rozsahu vykonávat jeho zástupce Stanislav Křeček.

"Pan Varvařovský nám sdělil, že bude rezignovat z důvodů, které nespočívají uvnitř tohoto úřadu," řekl Křeček České televizi. Hrazdílková připomněla, že podle zákona o veřejném ochránci práv může úřadující ombudsman rezignovat až den poté, co předá oficiálně svůj úřad předsedovi Poslanecké sněmovny.

Osmašedesátiletý Varvařovský by tedy svou rezignaci musel předat předsedovi Poslanecké sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD) 19. prosince. Volba nového ombudsmana by se měla konat do 60 dní.

Varvařovský je po Otakaru Motejlovi druhým českým ombudsmanem. V úřadu je od 13. září 2010. Od samotného počátku se netajil tím, že na této funkci nijak nelpí. Uváděl to, když zákonodárci nevěnovali dostatečnou pozornost jeho legislativním doporučením a zamýšlel se přitom nad smyslem své činnosti. Možnost, že by z funkce odešel, uvedl i při jednání o svém zástupci. Po Jitce Seitlové jim byl zvolen Stanislav Křeček. Varvařovský v době hledání nového zástupce upozornil, že pokud by s novým kolegou nebyl schopen se dohodnout na spolupráci, mohl by zvažovat odstoupení.