Kábul

Kábul Zdroj: Reuters

Taliban zaútočil na základnu, kde byl i náčelník českého generálního štábu Petr Pavel

Na letištní základně v afghánské metropoli Kábulu, u níž dnes ráno místního času sebevražedný útočník zaútočil na vojáky mezinárodních sil ISAF, se v době atentátu nacházel náčelník českého generálního štábu Petr Pavel. Jemu, ani žádnému z dalších Čechů atentát nezpůsobil žádná zranění.

Nikdo z koaličních vojáků, ať už z Česka, nebo jiných zemí, podle informací nebyl zraněn. Čeští vojáci počkali v českém logistickém centru, dokud neskončil poplach. Generál Pavel poté pokračoval v programu.

Atentátník v automobilu zaútočil u severní brány spojenecké základny na letišti v Kábulu ráno, když do brány vjížděla německá kolona. Útočník zemřel na místě. Zničeno bylo koaliční vozidlo a poničen byl i vstup do základny.

K útoku se přihlásilo hnutí Taliban v textové zprávě, kterou zaslal mluvčí skupiny Zabiulláh Mudžáhid. Podle něj výbuch nálože odpálené sebevrahem v automobilu zničil dvě německá vozidla a "zabil nebo zranil deset vojáků". Taliban běžně přehání údaje o počtech obětí svých útoků proti vládním a zahraničním cílům.

Na kábulském letišti sídlí jedna z nejvýznamnějších základen sil vedených NATO v Afghánistánu. Útoky na důkladně střežené letiště a v jeho blízkosti jsou relativně zřídkavé.