Londýn

Londýn Zdroj: wikipedia.org

Británie míří k referendu o vystoupení z Evropské unie

Britská dolní sněmovna schválila návrh zákona, podle kterého budou občané Velké Británie do konce roku 2017 hlasovat v referendu o tom, jestli Velká Británie zůstane součástí EU, nebo vystoupí.

Podle průzkumů veřejného mínění Britové budou nejspíš hlasovat pro vystoupení z EU a Velká Británie tak bude první zemí, která vystoupí z Evropské unie.

Šlo již o několikátý návrh zákona o referendu o vystoupení z EU, ale až tento návrh získal podporu sněmovny a zamířil do horní komory britského parlamentu, Sněmovny Lordů, která jej v prvním čtení pustila k dalšímu projednávání.

Britové tak budou nejspíš hlasovat o otázce „Myslíte si, že by Velká Británie měla být členem Evropské unie?“ Referendum by se mělo konat nejpozději 31. prosince 2017.

Pokud Británie vystoupí z EU, připojí se nejspíš zpět k Evropskému sdružení volného obchodu, kam dnes patří Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko a Island.

Návrh prošel Sněmovnou přesto, že se jednalo o poslanecký návrh. Ve vládě totiž zákon o referendu blokovali liberální demokraté, koaliční partner konzervativců. Kromě konzervativců prosazuje referendum o členství Británie v EU také opoziční strana UKIP vedená Nigelem Faragem.

V České republice vystoupení z EU na základě referenda prosazuje Strana svobodných občanů, která v posledních volbách získala 2,5% hlasů.