Joachim Gauck

Joachim Gauck Zdroj: profimedia.cz

Gauck nepojede na olympiádu do Soči. Němci ho chválí, ale mají i výhrady

Německé organizace a osobnosti zasazující se za dodržování lidských práv chválí prezidenta Joachima Gaucka, který nepojede na únorové zimní olympijské hry v ruském Soči. Představitelé německého sportu se však brání tomu, aby Gauckovo rozhodnutí necestovat do Soči bylo označováno za bojkot.

"Jelikož jsme se nevyslovili pro bojkot olympiády sportovci, kteří se na závody roky připravují, považujeme odřeknutí návštěvy Soči od spolkového prezidenta za zvlášť silné znamení," řekl dnešnímu vydání deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) mluvčí Human Rights Watch Wolfgang Büttner. "Znovu to upře zraky na porušování lidských práv v Rusku a na situaci v olympijském městě Soči - na vykořisťování pracovních migrantů, nucené přesídlování lidí, zastrašování občanské společnosti a zákon proti homosexuálům," dodal Büttner.

"Je to dobrý signál. Pokud by hry v Soči navštívil, jen by tím (ruský) systém posvětil," přidala se ve FAZ předsedkyně výboru pro lidská práva v Evropském parlamentu za německé Zelené Barbara Lochbihlerová.

Německý prezident je bývalým bojovníkem za občanská práva v komunistické Německé demokratické republice a nikdy se netajil kritikou stavu lidských práv v současném Rusku. O jeho rozhodnutí nejet do Soči informoval magazín Der Spiegel, podle nějž je to právě reakce na porušování lidských práv ve východoevropské zemi. Gauckův mluvčí potvrdil, že prezident olympijské hry nenavštíví, důvody ale nesdělil.

Rusům se to nelíbí

Vysoký funkcionář německého olympijského svazu Christian Breuer dnes v rozhlase varoval před tím, aby se Gauckovo rozhodnutí považovalo za bojkot her. Jejich návštěvu podle něj prezident neměl vůbec v plánu a chystá se přivítat německé sportovce v Mnichově při jejich návratu z olympiády. "Když někdo někam nejede, neznamená to hned, že něco bojkotuje," soudí generální ředitel svazu Michael Vesper. Ani Mezinárodní olympijský výbor nevidí souvislost mezi Gauckovým krokem a stavem lidských práv v Rusku, řekl dnešnímu vydání deníku Die Welt mluvčí výboru.

Proti bojkotu her se vyslovil také koordinátor pro spolupráci mezi německou a ruskou občanskou společností Andreas Schockenhoff. "Je třeba si položit otázku, zda se to nedotkne také obyvatel té země," uvedl poslanec za křesťanské demokraty (CDU), který jinak vyjádřil ke Gauckovu kroku velký respekt.

U ruských představitelů si ho naopak moc nezískal. Šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy Alexej Puškov už v neděli německého prezidenta kritizoval za to, že pranýřuje Rusko, ale zabíjení dětí a žen v Afghánistánu mu prý nevadí. Za chybu považuje Gauckovo rozhodnutí rovněž ruský expert na Německo Vladislav Bělov. "Je to zjevně rozhodnutí občana Gaucka, a ne prezidenta. Jako hlava státu si musí udržovat nadhled, což se mu v jeho úřadu zatím nepodařilo," řekl Bělov dnes agentuře DPA."