vláda

vláda Zdroj: tomáš Krist / Mafra/  Profimedia

Dnes má být nejdelší jednání o vládě mezi třemi stranami

Nejdelší a nejnáročnější vyjednávání o vzniku nové vlády čeká dnes zástupce sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců. V Poslanecké sněmovně si na jednání o procedurální i programové části koaliční smlouvy, které by chtěli víceméně uzavřít, vyhradili celý den. V programové části se největší diskuse dají očekávat v otázce daní a zdravotnictví.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnešní schůzku označuje za klíčovou. "Já jsem požádal partnery, aby si nechali celou sobotu volnou. Začneme ráno v 09:00, to jednání tedy není zatím časově omezeno, a chceme probrat všechny výstupy ze všech týmů tak, abychom se v té programové diskusi hodně posunuli," řekl ČTK v týdnu. "Jdeme na diskusi s partnery s ambicí to jednání uzavřít," doplnil v pátek místopředseda strany Milan Chovanec.

Na vyjednávání se ještě v pátek večer konzultacemi se stranickými experty připravovali šéf hnutí ANO Andrej Babiš a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který se dnes bude muset obejít bez lidoveckého předsedy Pavla Bělobrádka, jenž je na dvanáctidenní stáži ve Spojených státech.

Vedle programu se trojice stran bude věnovat také procedurální části koaliční smlouvy. V této oblasti by zásadní spory nastat nemusely, hovořit se pravděpodobně bude především o pojistce, kterou navrhují lidovci, aby některá z koaličních stran nemohla být přehlasována za pomoci opozice. Chtějí ji uplatnit u vládních návrhů v některých oblastech.