Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: Jan Šibík

V Praze začne sněm TOP 09, na které strana zvolí nové vedení

V Praze dnes začne dvoudenní celorepublikový sněm TOP 09, na kterém si strana zvolí nové vedení. Předsednické křeslo velmi pravděpodobně obhájí dosavadní šéf Karel Schwarzenberg, který je v čele už od vzniku strany v roce 2009.

Na sněmu TOP-09 zřejmě nedojde ani ve funkci prvního místopředsedy, kterým je v současnosti Miroslav Kalousek. Předsednictvo ale zřejmě opustí bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, který stál za kontroverzním projektem sKaret.
Na dnešním programu, který začal symbolicky v 09:09, bude především zpráva předsedy, vystoupení hostů či programová diskuse. Na sněm je pozváno 177 delegátů. Mezi hosty bude místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, šéf spolupracujícího hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík a zástupce slovenských křesťanských demokratů Pavol Frešo. Vedení se bude volit až v neděli.

TOP 09, která vznikla v roce 2009 z iniciativy Kalouska, v říjnových sněmovních volbách získala 12 procent hlasů a skončila čtvrtá. Bývalá vládní strana chce zůstat v opozici, o koalici nyní vyjednává vítězná ČSSD s ANO a KDU-ČSL.