Turkmenistán ženy

Turkmenistán ženy Zdroj: profimedia.cz

V Turkmenistánu chytají policisté večer ženy a odvádějí je na testy

Ašchabád, turkmenská metropole, začal razie proti ženám. Představitelky slabého pohlaví, které se nacházejí pozdě večer venku nebo v restauraci, mohou být předvedeny na policii.

Ženy, které turkmenská policie ve večerních hodinách pochytá, budou muset podstoupit test na drogy a venerické choroby.

Razie se v Ašchabádu pořádaly po celý listopad. Vypadají následovně: do kavárny nebo restaurace vejde skupina mužů v civilu, pochytá zde přítomné ženy a odveze je na policii. Přičemž zadrženy mohou být jak dámy sedící u stolu samy, tak i ty, které se tu nacházejí ve společnosti svého manžela. Po jedenácté hodině večer, kdy mají v Turkménii zábavné podniky zavírací dobu, zadržují policisté ženy, které potkají někde venku. Podle slov samotných strážců pořádku jsou tato opatření zaměřena na boj s prostitucí.

Politology zpráva o raziích v Turkmenistánu nijak nepřekvapila. Podobná opatření jsou pro totalitní státy docela běžnou věcí, soudí expert Aždar Kurtov: „Při takovém vztahu k vlastnímu lidu, který je charakteristický pro totalitní režimy, mají úřady přirozeně za to, že mají právo zasahovat úplně do všech sfér veřejného života. Tedy i do regulování mravnosti. Není divu, že bojovat za mravnost se snaží turkmenské úřady způsoby, které nemají nic společného s lidskými právy ani demokracií.“

Za zmínku stojí, že zavedení práva šaria neschvalují nejen elity, ale i obyvatelstvo středoasijských zemí. Podle údajů americké sociologické služby Pew Forum on Religion & public Life se pro toto opatření vyslovilo 35 procent dotázaných v Kyrgyzstánu, 27 procent občanů Tádžikistánu, 10 procent respondentů v Kazachstánu a 8 procent obyvatel Ázerbájdžánu.