Pavel Hasenkopf

Pavel Hasenkopf Zdroj: profimedia.cz

Právník Hasenkopf žaluje Zemana a Mynáře kvůli tvrzení, že je spoluautorem amnestie

Bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf zažaloval prezidenta Miloše Zemana, jeho kancléře Vratislava Mynáře a prezidentskou kancelář kvůli tvrzení, že je spoluautorem novoroční amnestie.

V žalobě na ochranu osobnosti požaduje "veřejné uvedení věci na pravou míru" a finanční zadostiučinění ve výši jednoho milionu korun. Dnes to napsal na svém facebookovém profilu.

Hasenkopf dlouhodobě uvádí, že se na podobě amnestie exprezidenta Václava Klause nepodílel. Vadí mu, že ho Mynář v dubnovém rozhovoru pro deník Právo veřejně označil společně s Klausovými spolupracovníky Ladislavem Jaklem a Petrem Hájkem za jednoho ze tří "spoluotců" amnestie. Toto tvrzení později převzal i prezident Zeman. Ten navíc Hasenkopfa výslovně označil za hlavního autora kontroverzního aboličního článku, který zastavil trestní stíhání přesahující dobu osmi let.

Hasenkopf prý žalobu sestavoval od srpna do října poté, co se mu Mynář odmítl omluvit a sdělit mu jména zaměstnanců prezidentské kanceláře, kteří jej označili za spolutvůrce amnestie. Dokument, kterým se bude zabývat pražský městský soud, má podle Hasenkopfa 58 stran a 15 příloh.