Důchodci

Důchodci Zdroj: profimedia.cz

To je něco! Rakušané řeší, aby se penze bohatým snížila měsíčně na půl milionu korun

Rakousko a Česko jsou země, které mají k sobě historicky nesmírně blízko. Ostatně žili jsme po staletí v jednom státě. Jenže pokud jde o současné důchody, jsme od sebe na světelné roky daleko. Na tento problém upozornil deník E15.

Přitom Rakušané řeší něco, co je pro nás naprosto nepředstavitelné. Nejde ani tak o to, že průměrný rakouský důchod od státu je dnes 1023 euro, což je téměř 28 tisíc korun. Samozřejmě měsíčně. U našich sousedů ale existují i Spitzenpensionisten, které dostávají bývalí vysoce postavení politici (to by u nás neprošlo), centrální bankéři, šéfové státních televizních kanálů (to by u nás také neprošlo) nebo státních podniků (i to by lid v Česku razantně odmítl). Takže někdejší šéf centrální banky ve Vídni pan Adolf Wala dostává měsíčně téměř 32 tisíc euro, pro nás neuvěřitelných 847 tisíc korun. Mnohým se to nelíbí a členové vládní koalice lidovců a socialistů to začali řešit. Jistě, až pod tlakem veřejnosti.

To, k čemu dospěli, zní ale českým uším pořád jako sci-fi. Dohodli se, je k tomu ještě potřeba schválit zákon, že se nejvyšší penze zastropují na částce, a teď pozor, 17 723 euro. V přepočtu 484 tisíc korun měsíčně. Lidí se špičkovými důchody je v Rakousku kolem pěti tisíc a samozřejmě každý bere jinou částku, ale vždy jsou to statisíce v českých korunách.

Co s tím u nás? Máme si zoufat? Nebo se smát?