Anonymous

Anonymous Zdroj: ČTK

Hackeři si rok řádí v počítačích americké vlády

Anonymous mají rok přístup k počítačům americké vlády a k tajným informacím, oznámila FBI. Kolik toho přesně napáchali, se ještě neví.

Aktivisté známí jako Anonymous začali získávat údaje z počítačů americké vlády a to už skoro před rokem, od prosince 2012. Prý využili vady v programovém zabezpečení od Adobe Systems. Hackerům se mimo jiné podařilo ukradnout osobní údaje 104 000 zaměstnanců ministerstva energetiky USA a jejich rodinných příslušníků, a také informace o 20 tisících bankovních kontech. Bankovní údaje by mohly vést k rozsáhlým krádežím.

Skupina Anonymous je jakýsi amorfní kolektiv, který občas vytváří kampaně, kterých se účastní několik jedinců, nebo také několik stovek. Někdy jako důvod uvádějí přísné a přehnané tresty pro hackery. Takovým případem byla třeba causa Aarona Schwartze, známého programátora a internetového aktivisty, který spáchal sebevraždu před soudem, kde měl být obviněn z nelegálního stažení akademického časopisu z digitální knihovny známé jako JSTOR.

Rozsah všech škod, které se hackerům podařilo dosud napáchat, ještě není veřejnosti zcela znám. FBI ale věří, že útoky nadále pokračují.