Sochi

Sochi Zdroj: profimedia.cz

V olympijské Soči se kradou poklopy od kanálů. Úředníci prý zase ukradli miliardy dolarů

Jihoruské letovisko Soči, kde se v únoru příštího roku uskuteční zimní olympiáda, prý postihla hotová epidemie krádeží drahých kovů. "V olympijském Soči se krádeže poklopů staly nikoli přežitkem divokých 90. let, ale opravdovým byznysem," napsal server newsru.com.

S počtem krádeží kovů stoupá v Soči i počet sběren ve městě. Kvůli mizejícím poklopům od kanálů si starosta svolal majitele sběren, aby jim od plic vynadal. "Ve městě jsou už desítky sběren a odkud mají v Soči tolik kovu? Je to podnikání, které silně škodí městu. Nestíháme kupovat nové poklopy, a to jsou peníze z rozpočtu. Za posledních dvacet dnů se ukradlo 800 kusů!" rozčílil se Anatolij Pachomov.

Majitelům sběren a jejich výkupčím policejní náčelník Alexandr Belozjorov pohrozil, že je policisté budou považovat za spolupachatele krádeží, jestli nadále budou od "asociálních živlů" vykupovat ukradené poklopy a kabely, místo aby zloděje udávali.

Server skepticky dodal, že v Soči se krade "už dávno" a situace se ještě zhoršila s mohutnou výstavbou, protože pořádné pokušení představuje nová infrastruktura budovaná kvůli olympiádě.

Na té se podle opozice ruští oligarchové a zkorumpovaní úředníci obohatili už o miliardy. Prý rozkradli nejméně polovičku z více než 50 miliard dolarů (jeden bilion Kč) vynaložených na přípravu olympijských her, tvrdí bývalý vicepremiér Boris Němcov.