goce

goce Zdroj: ESA

Konec vesmírného Ferrari. Evropský satelit GOCE shořel v atmosféře

Po čtyřech letech na oběžné dráze v pondělí definitivně ukončil činnost vědecký satelit Evropské vesmírné agentury (ESA) GOCE, který při nekontrolovaném sestupu k Zemi z větší části shořel v atmosféře. Družici, které se kvůli elegantnímu tvaru přezdívalo vesmírné Ferrari, došlo zhruba před třemi týdny palivo do iontových motorů, a její pád byl tedy nevyhnutelný.

 

Vědci předpokládají, že z více než tunového satelitu po sestupu k povrchu Země zbyly některé menší pevné části. GOCE při pádu sestupoval po dráze, která minula Sibiř, západní Pacifik, východní Indický oceán a Antarktidu. Podle předběžných výpočtů jeho zbytky skončily pravděpodobně v oceánu východně od Nového Zélandu. Zatím nejsou zprávy o tom, že by dopadly do obydlených oblastí, nebo dokonce poškodily něčí majetek.

Družice GOCE odstartovala z ruského kosmodromu Pleseck na jaře 2009 a kroužila na velmi nízké oběžné dráze asi 260 kilometrů nad povrchem Země. Kvůli tomu ESA ve spolupráci s 45 evropskými firmami vyvinula zcela nový typ satelitu ve tvaru ulomeného hrotu šípu dlouhý pět metrů a vážící 1,2 tuny. Satelit měřil gravitační pole Země a pohyby oceánů. Výsledky jeho zkoumání jsou důležité třeba pro klimatology či seismografy.

Pády satelitů k Zemi nejsou nijak neobvyklým jevem a na planetu se bez jakýchkoli škod zřítila i mnohem objemnější tělesa. Například loni v lednu dopadly na zemský povrch zbytky ruské sondy Fobos-Grunt, která vážila 14 tun.