Britney Spears

Britney Spears Zdroj: profimedia.cz, Reu

Somálští piráti se děsí zpěvu Britney Spears

Praxe ukázala, že piráti se vyhýbají lodím, na kterých zní hlasitá pop-music. Jsou proti ní bezbranní, protože asi nejsou zvyklí.

Důstojnice z britského supertankeru Rachel Owensová uvedla, že pro odstrašení somálských pirátů jsou nejúčinnější písně Britney Spears Baby One More Time a Oops! I Did It Again.

„Tito hoši prostě nesnášejí západní kulturu a nejideálnější jsou právě písně Britney Spears. Příslušníci bezpečnostní služby doprovázející náš tanker vybrali její písničky, protože ty nenávidí piráti nejvíc ze všech“, řekla Owensová. Kapitáni lodí mající strach z útoků pirátů, převzali zkušenosti amerických policistů, kteří jako první použili hlasitou hudbu při krocení nepokojů.

Tzv. hudba je na piráty vysílána v extrémní hlasitosti, takže posádky pirátů nemají šanci před ní utéci, vzhledem k extrémním decibelům by jim totiž nepomohly ani ty nejkvalitnější vycpávky do uší, píše britský dneík Mirror. Podle Owensové by ale na piráty mohla stejně dobře fungovat i další populární hudba, která jinak konzumní a už zvyklý Západ přivádí do varu. „Umím si představit i to, že bychom použili Justina Biebera, ale to je možná proti ženevským konvencím,“ naznačuje Owensová.

Britské královské námořnictvo operuje v oblasti se čtrnácti válečnými loděmi, na nichž slouží na patnáct set námořníků. Bezpečnostní složky působí poblíž Somálska v takovém množství kvůli tomu, že jen v roce 2011 se tu odehrálo 176 útoků pirátů.

Použití hudby v bojových akcích není nic nového. Husité píseň Ktož sú Boží bojovníci aplikovali s úspěchem na křižácká vojska. Jak známo, hudba je též účinná při výsleších vězňů. Roky se tato taktika používala v Iráku nebo Afghánistánu. K nalomení morálky vyslýchaných, bránění spánku dezorientaci během výslechu byly úspěšné Nejúspěšnější heavy metal a znělky z amerických seriálů pro děti.

Seržant Mark Hadsell z Psychological Operations Company (Psy Ops) říká „Tihle lidé nikdy neslyšeli metal. Nechápou to, přijde jim to šílené. Když to pouštíte čtyřiadvacet hodin v kuse, mozek a tělesné funkce začnou zpomalovat, myšlenky jim splývají a jejich vůle je slabá, zlomená. A v téhle chvíli k nim přicházíme my a vyslýcháme je.“

Jak je vidět, v celosvětovém boji nelze kuturní hledisko v žádném případě podceňovat. Teroristé by se samozřejmě mohli inspirovat a pouštět svým zajatcům hodiny třeba nějaké populární arabské songy. To by bylo taky kruté, není ovšem jasné, k jakým tajemstvím by se tak mohli dostat, protože všechny západní tajnosti už vybreptali Assange a Snowden.