OKD

OKD Zdroj: Adolf Horsinka / Mafra / Profimedia.cz

Horníci na Ostravsku jdou do stávky. Řešení pro ně neexistuje

Horníci z OKD budou příští úterý stávkovat. Zatím sice jenom čtyři hodiny, ale má to být výstraha firmě NWR, která Ostravsko-karvinské doly vlastní. Zdá se, že situace může být pořádně horká. Vláda Zemanových „odborníků“, která do sporu chtěla také zasáhnout, nedokázala vymyslet vůbec nic.

Problém je v tom, že pro firmu je například těžba na Dole Paskov zcela nerentabilní, ztráty jdou do miliard a je v podstatě vyloučeno, že situace se v nejbližších letech změní. Hornické odbory i zaměstnanci samozřejmě chtějí ochránit své živobytí, protože v Moravskoslezském kraji je vysoká nezaměstnanost a sehnat novou práci bude problematické, ne-li nemožné. Jenže těžit dál nejde, uhlí je málo prodejné. Situace se tedy nedá vyřešit tak, aby byli horníci spokojeni i firma spokojena. Nic na tom nezmění ani stávka.

Politici se do řešení také nepohrnou, protože Rusnokova vláda je v demisi a nová jenom vzniká. Jedině, že by přispěchal jako zachránce Andrej Babiš, který před volbami tvrdil, že dokáže dát lidem práci. Zatím se dá spíše očekávat ten scénář, který zveřejnili horníci. Stávkovat budou 19. listopadu, a pokud se nedohodnou, tak i 29. listopadu a pak od 4. do 6. prosince. Ostravsko čekají bouřlivé dny.