Svatomartinské víno

Svatomartinské víno Zdroj: profimedia.cz

Letošní Svatomartinské víno: Dva miliony lahví, 356 vín ze 116 vinařství

V pondělí 11. 11. přesně v 11 hodin se mohou otevřít letošní lahve se Svatomartinským vínem. Nabídka bude u nás letos velmi široká a podle vinařů i hodně kvalitní.

Letošní víno na svatého Martina vybraly odborné komise a nakonec byla značka udělena 356 vínům ze 116 vinařství. Jsou to jenom odhady, ale čeští a moravští vinaři odhadují, že dodají na trh až dva miliony lahví. A na co se můžete těšit?

Tradičně na nejvíce vín odrůdy Müller Thurgau (94 zástupců), pak 41 Muškátů moravských a 22 vín odrůdy Veltlínské červené rané. Svatovavřinecké je zastoupeno nejvíce růžovým vínem v počtu 67.

Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra, k letošní Svatomartinským vínům říká: „V letošním roce budou díky počasí Svatomartinská bílá a růžová vína hravá, lehká se šťavnatou kyselinkou. U Mülleru Thurgau budou převládat tóny po broskvích s jemným muškátovými tóny, Veltlínské červené rané potěší svěžími ovocnými tóny po kdoulích a mandlích a Muškát moravský obohatí smysly o tóny tropického ovoce, muškátového oříšku a čerstvě mleté skořice.“