Vojtěch Filip

Vojtěch Filip Zdroj: Josef Vostárek / MF Dnes / Profimedia.cz

Komunisté přiznali, že jsou jako psi. Přímo v Haló novinách. Svatá pravda

Nezvyklé odhalení se povedlo Haló novinám, které popsaly momentální roli své strany. Komunisté budou jako psi a teď to tady odborně pohlídají. Máme se na co těšit.

Petr Kojzar se náležitě rozhorlil a odhalil morální prohnilost některých politických stran. (Horlit on umí, jablko nepadá daleko od stromu, jak už jméno publicisty naznačuje.)

Píše: „ČSSD, která slibovala, že prosadí fungující stát, místo toho však v neuvěřitelně rychlém tempu, za něž by se nemusel stydět ani Sebastian Vettel ve formuli 1, ukázala, že v prvé řadě jde o koryta.“ Tak to není velký objev, že v politice jde o koryta. Patří to tak nějak k její podstatě a není to ani dobré, ani špatné. Důležité je, „aby taky něco zůstalo pro ty lidi“, jak kdysi nesmrtelně poznamenal senátor Dryml. Politika je záležitostí moci a peněz, od toho tu konec konců je a politiky nemáme na pěstování fialek. Jde jen o to, jestli hrají hry nejen pro sebe a jestli hrají podle pravidel. Komunisté by mohli spíše cudně mlčet, vždycky se nahrnuli ke všem korytům, která byla k mání. Pokud dobrovolně nebyla, tak si ukradli cizí koryta a původní majitele občas popravili, nebo zavřeli, aby při vlastenecké akci pro lid, rozuměj pro ně, moc nepřekáželi.

Zase o chamtivé církvi

Pak samozřejmě s. Kojzar přešel na oblíbené téma, totiž církevní restituce: „Lidovci se na ně už také třesou a ruce si mne i církev svatá, jež ví, že její milovaná a hojně preferovaná strana nenechá tunel století zvaný církevní restituce padnout.Zajímalo by mne však, jak by KDU-ČSL, ale i babišovci, uspěli, kdyby si před volbami dali na plakát motto: „Podpoříme zachování církevních restitucí!“ A jak by se voličům líbilo, kdyby se jim lídr hnutí ANO vysmíval do obličeje se slovy, že o bezpečnostní prověrku nepožádá…

Tedy jedno po druhém. Tunelem století samozřejmě bylo, když strana soudruhů Kojzarů ukradla církevní majetek, některé duchovní pozabíjela, další poslala třeba na čtrnáct let do vězení, nebo je internovala, nechala řeholnice až do vysokého věku za bídný peníz sloužit mrzáčkům, protože to nikdo jiný, byť posilněn ateistickým světonázorem jaksi nechtěl dělat. S. Kojzar zřejmě nikdy neslyšel o kardinálech Trochtovi a Beranovi, kteří prošli nacistickými koncentráky a pak s nimi komunisté znova zatočili hůř než nacisté. (Jen na okraj, oba byli lidé pocházející z dost prostých poměrů.)

Berana internovali a vyhnali ze země, Trochtu zavřeli a nakonec ho opilý komunistický tajemník svou hrubostí utýral jako starého člověka k smrti. Bolševická drzost nezná mezí. Zvlášť teď, když mají pocit, že by se jim zase mohlo dařit. Na to musí jeden komunista, aby takovou voraženost pochopil. Je to, jako když vám ukradnou tisícovku, vy se po desítkách let domůžete, že vám vrátí tři stovky, ale k tomu musíte poslouchat, že jste chamtiví. A nemáte si stěžovat, že vás někdo pálil u výslechu cigárem. Pokud jde o KDU, je asi s. Kojzar trochu mimo, každému je přece jasné, že je tato strana pro restituce. Stejně jako je sotva odvolají strany, které se na nich v minulé vládě podílely.

Pokud jde o prověrku pana Babiše, když nezažádá, tak nezažádá. Jen bych podotknul, což s. Kojzar cudně pominul, jsou-li komunisté schopni cudnosti, že p. Babiš byl v kontaktu s komunistickou Státní bezpečností, tak si soudruzi nemají na co stěžovat.

Hlavně pro lidi…

No a ještě z těch myšlenek s. Kojzara ml.: „KSČM je naopak připravena pracovat pro lidi. Stejně před volbami, jako i po nich. A už tak koneckonců činí nejen na půdě nově ustaveného poslaneckého klubu, ale především v běžné každodenní politické činnosti v městech, obcích a krajích. Někteří lidé tvrdí, že tyto volby nic zvláštního nezměnily. Dovolím si oponovat. Uklidnění rozbouřených vod sice nepřinesly, ale zato zvýšily vliv KSČM coby hlídacího psa.“

Kvalifikaci v krajích už KSČM předvedla. Každý bývalý pohraničník a politruk, který bude rozhodovat o kultuře a školství, je jim dobrý. Kde by taky vzali někoho jiného. Ale s tím psem je to jistě pravda. Jednoho takového za vlády Kojzarů a spol. vystavovali v policejním muzeu. Chytil hodně narušitelů, tak mu pak dali vyznamenání a vycpali ho. No pokud by takové zadostiučinění komunistům stačilo, vyvázli bychom z toho ještě dost lacino.