Univerzita Karlova

Univerzita Karlova Zdroj: profimedia.cz

Karlova Univerzita chystá soutěž krásy. Zvedla se vlna nevole

Největší a nejkrásnější. Taková má být podle slov organizátorů akce, která se uskuteční 29. listopadu v pražském klubu Roxy. Uskuteční se už třetí ročník Miss Univerzity Karlovy. Už teď ale vyvolává kontroverzi a bouřlivé diskuze.

Karlova Univerzita se nemá prezentovat něčím zadkem v plavkách, zní zhruba názor (zatím menšinové) skupiny, která pod heslem Za Karlovku bez sexismu kritizuje soutěž Miss Univerzity Karlovy – tvrdí, že pro nejstarší univerzitu v republice s celkem dobrou pověstí se nehodí, aby zaštiťovala svým názvem (k čemuž navíc nemá pořadatel soutěže souhlas) komerční a ryze neakademickou soutěž.

„Kritizujeme způsob, jakým jsou studentky naší nejprestižnější univerzity v soutěži prezentovány. Organizátoři soutěže sice tvrdí, že v soutěži jde i o intelektuální schopnosti soutěžících, letmý pohled na vizuální prezentaci soutěže na webových stránkách a na Facebooku však dává jasně najevo, že jde zejména o prezentaci ženských tváří a těl jako sexuálních objektů. Jsme přesvědčeni, že takové prezentace žen na akademickou půdu nepatří, resp. není eticky přijatelné, aby vznikaly pod značkou akademické instituce,“ stojí mimo jiné v otevřeném dopise rektorovi Václavu Hamplovi, jež sepsalo několik nespokojených studentů z různých fakult UK. I přes nespokojenost studentů však soutěž zřejmě proběhne, ač možná s protestním happeningem odpůrců.

„Myslím si, že soutěž, ve které jsou dívky hodnoceny podle toho, jak vypadají ve spodním prádle, nemá nic společného s univerzitou a hodnotami, které by měla představovat. Naopak hodnotu vzdělání vysokoškolských studentek shazuje tím, že podporuje převládající stereotyp, že u ženy je důležitější vzhled a vztahy než studium a kariéra,“ popisuje Kateřina Peterková, studentka Právnické fakulty a Fakulty sociálních věd. Není sama, tento názor sdílí zhruba devět stovek studentů, kteří momentálně přemýšlí, co kromě happeningu a otevřenému dopisu rektorovi udělají, aby nechali vyniknout absurditu celé akce. „Miss UK je historicky první soutěž krásy a inteligence studentek Univerzity Karlovy. Skrývá koncept, který nepodporuje zdeformované vnímání krásy. Vypráví příběhy a představuje osobnosti. Miss UK nemá ambice stát se pouze jednou z mnoha soutěží krásy, jejím cílem je sdružit studenty decentralizované univerzity a posílit jejich vzájemnou sounáležitost,“ píše se v oficiálním vyjádření dostupném na webu akce.

Inteligenci studentek lze však na líbivých fotografiích prezentovat těžko, kdežto vzhled ano. Tím si tak soutěž sama protiřečí. Je klíčové uvědomit si absurdnost této akce. Kde jinde by se mělo bojovat proti mainstreamu než na akademické půdě?