Thismia

Thismia Zdroj: Univerzita Palackého v Olomouci/Martin Dančák

Olomoučtí přírodovědci objevili novou rostlinu. Je velmi zvláštní

Zcela nový, vědě dosud neznámý druh rostliny našli letos odborníci z olomoucké univerzity při výzkumu v deštných lesích Bornea. Podivná rostlinka, která dostala jméno Thismia hexagona, je zajímavá nejen svým šestiúhelníkovým vrcholem květu, ale i způsobem života.

„Rostlina vypadá spíše jako houbička či podivný živočich. Je totiž nezelená, na zdánlivě bezlisté lodyze má většinou jen jeden květ s chapadélky. Je velmi nenápadná, vysoká sotva deset centimetrů, barvou splývá s opadaným listím. Proto není jednoduché ji najít,“ popsal nový druh flóry Martin Dančák z katedry ekologie.

Thismia hexagona patří mezi nezelené rostliny bez chlorofylu. Zatímco většina nezelených rostlin se vyživuje paraziticky, nově objevený druh využívá ke svému životu symbiózu s houbovými vlákny.

Nález má na svědomí student doktorského studia katedry botaniky Michal Sochor. „Uklouzl jsem a upadl. Jak jsem tak ležel na zemi, všiml jsem si zvláštního organismu. V první chvíli jsem vlastně ani nevěděl, jestli je to kytka nebo živočich. Utrhl jsem ji, schoval do krabičky a společně jsme ji hledali v literatuře. Po několika dnech jsme zjistili, že je to zřejmě nepopsaný druh. Je to pro mě velký osobní zážitek,“ řekl Sochor. V následujících dnech našli účastníci exkurze několik dalších populací, na ploše jednoho hektaru rostlo přes 20 jedinců. Přesto je podle Dančáka nalezený druh v přírodě extrémně vzácný a nikde jinde na světě se nevyskytuje. „Tyto druhy se většinou najdou jen jednou a znovu se už nemusí objevit, a to ani na stejném místě,“ doplnil Dančák.

Nový přírůstek již vědecký svět vzal na vědomí. Popis rostliny, na němž se podíleli i tři studenti, totiž nedávno otiskl mezinárodní vědecký časopis Phytotaxa. Zajímavý je i způsob, jakým vědci nové rostlině vybírali jméno. Nejprve chtěli svůj objev nazvat podle místa nálezu. Další variantou bylo jméno asterdavidii, neboť květ se skládá ze šesti jasně žlutých trojúhelníkových cípů a připomíná tak Davidovu hvězdu. Nakonec se všem nejvíce líbilo jméno hexagona, což vychází také z jejího tvaru.

V lednu příštího roku budou přírodovědci na stejném místě pátrat znovu během další exkurze pořádané Katedrou ekologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. „Bude zajímavé zjistit, jestli se na stejném místě rostlina opět objeví. Mnohé thismie totiž byly nalezeny jen jednou. Protože k životu nepotřebují světlo, mohou několik let přežívat jen v půdě jako oddenky v symbióze s houbou,“ vysvětlil Dančák. Na světě se v deštných lesích podle něj vyskytuje na pět desítek druhů thismií.

Výzkum v tropických lesích Bornea provádějí olomoučtí přírodovědci s kolegy z Botanického ústavu Akademie věd ČR a Mendelovy univerzity už několik let. Letošní exkurze se zúčastnilo deset studentů Univerzity Palackého a pět z Ostravské univerzity.

ThismiaThismia|Univerzita Palackého v Olomouci/Martin Dančák