Livie Klausová

Livie Klausová Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia.cz

Exkluzivně: Klausová bude na Slovensku od prosince, Remek si chce počkat na eurorentu

Livia Klausová, manželka bývalého prezidenta Václava Klause, se vrací do Bratislavy, kde se v roce 1943 narodila. Tentokráte jako velvyslankyně České republiky. Podle zdrojů Reflexu.cz se tak stane od prosince.

Výběr Klausové vzbudil v minulých měsících vášnivou diskusi, protože manželka exprezidenta podpořila Miloše Zemana při boji o prezidentské křeslo, a post velvyslankyně jí prý byl dán za odměnu. Na druhé straně stojí názory, že Livie Klausová je dobře jazykově vybavená, má vzhledem k funkcím svého muže dobré znalosti o diplomacii a navíc je oblíbená i na Slovensku. Ke spekulacím přispěla i vláda Jiřího Rusnoka, která koncem července Klausovou na post velvyslankyně schválila, ale neoznámila to veřejnosti. Proč tak postupovala, není dodnes jasné.

Dalším propíraným kandidátem na velvyslance bylo jméno komunisty Vladimíra Remka, kterého chce Miloš Zeman poslat do Ruska. Jenže jmenovací dekret Remkovi prezident ještě nepodepsal. V případě Klausové tak učinil včera. Podle informací Reflexu.cz jde o to, že Remek je od července 2004 europoslancem, a ti berou po ukončení mandátu doživotní vysokou rentu. Zástupce KSČM by ji ale nedostal, pokud by mandát složil předčasně. Mandát mu skončí v květnu příštího roku. Remkův výběr přitom obhajoval Zeman tím, že místo velvyslance v Moskvě je už dlouho opuštěné a je potřebné ho rychle obsadit. V hlavním městě Ruska nemáme šéfa diplomatické mise už od ledna letošního roku.