Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: František Vlček / Mafra /Profimedia

Zemanovi připadá utajování lánské schůzky komické. Je spíš tragikomické

Miloš Zeman se konečně po týdnu, kdy utrpěl úraz zakopnutím o koberec shrnutý psem, vyjádřil k události, která hýbe politickou scénou.

„Na obsahu této schůzky nevidím nic zvláštního a pokládám za poněkud komické, jestliže byla utajována,“ pravil prezident v rozhovoru pro Právo.

Pak dostal otázku: „To znamená, že vás překvapilo to, že aktéři schůzky s tím dělali takové tajnosti, zapírali a v případě Michala Haška dokonce lhali na televizní obrazovce?“

Na to hlava státu pravila: „Být Michalem Haškem, tak bych se naopak na jejich předsednictvu pochlubil, že je prezident na jejich žádost přijal. Ale v každém případě bych odlišil dvě věci. Toto naprosto zbytečné zapírání a rozhodnutí 20 z 33 členů předsednictva soc. dem., které bylo přijato. Podle mého názoru o celé věci musí rozhodnout ústřední výkonný výbor. A já samozřejmě budu respektovat výsledky jeho rozhodnutí. Nemluvil bych tedy v žádném případě o pučistech, protože v tom případě je tady dvacet pučistů proti 13 lidem, kteří měli odlišný názor. To je prostě v každé politické straně běžné. Předsednictvo hlasuje jednou tak a jednou onak.“

Tak nechme stranou, že lhaní sem, lhaní tam, hlavně že někdo nějak v jednom orgánu hlasoval. Takhle má teď asi česká politika vypadat. Kout pikle, sehnat honem pár kompšů, co narychlo pro něco zvednou ruce – a hurá k funkcím. Hlavně si nepřipustit žádné pochybnosti.

Všimněme si, že prezident se vůbec nevyjádřil k hlavnímu aspektu věci. Schůzce samotné se nikdo nediví, ani politici, ani média. To každý ví, že Hašek se chce Bohuslava Sobotky zbavit, protože by rád zaujal jeho místo. Stejně tak se Sobotky chce zbavit Zeman, protože se mu mstí za zmaření své prezidentské volby před deseti lety a potřebuje ve vládě svou poslušnou loutku. Naftalínováí panáci ze SPOZ selhali a jsou nepoužitelní. Jenže teď selhal i Hašek. Je těžké být po tom, co se neopatrně zbavil Šloufa a obklopil se nýmandy, ještě trochu in.

Především bychom od hlavy státu čekali, že se tentokrát místo řečí o vývozu a dovozu a Arabech zaměří na docela praktickou oblast morálky. Skutečně mu nevadilo to lhaní a ještě navíc lhaní velmi infantilní? Takoví lidé by podle něj měli několik let řídit stát?

Haškovy počiny a zatloukání nejsou komické, jsou tragikomické. Asi jako sám prezident.