Edward Snowden v rozhovoru pro britský deník The Guardin prozradil, že NSAvytvořila infrastrukturu, která jim umožňuje odposlouchávat téměř cokoliv.

Edward Snowden v rozhovoru pro britský deník The Guardin prozradil, že NSAvytvořila infrastrukturu, která jim umožňuje odposlouchávat téměř cokoliv. Zdroj: YouTube.com

Americký zběh Snowden už si v Rusku našel práci. Tají se ale, co to bude

Bývalý programátor americké rozvědky Edward Snowden, který si užívá azyl v Rusku, má od 1. listopadu práci. Zaměstnal ho jeden z největších ruských serverů.

Kdo vlastně Snowdena zaměstnal a jestli bude do práce chodit, nebo pracovat přes internet, je tajné. Advokát Anatolij Kučerena, který ho v Rusku zastupuje, řekl, že utajení je potřebné pro bezpečnost jeho klienta. Kučerena také uvedl pár podrobností: „Studuje ruštinu. Co se týká práce s ruským týmem, má se věnovat podpoře webu jednoho z největších ruských serverů. Chápete, co to je… Jde především o znalost software atak dále. Podrobnosti přinesl server Hlas Ruska.

Mnozí experti se domnívali, že si Snowden najde práci v Rusku snadno. Gramotní odborníci v informačních technologiích s výbornou angličtinou jsou velmi žádání. Kromě sociálních sítí mohou mít zájem o Snowdena také společnosti, jež se věnují výrobě protivirového software, vyhledavačům a poštovním službám.

Co všechno vlastně Snowden, bývalý pracovník CIA, umí, se ještě ukáže. IT expert Alexandr Vlasov to komentuje: „Je jasné, že je občansky založen a informuje společnost o vznikajících problémech. Nakolik je dobrý jako odborník v IT, nemůže nikdo říci, dokud nezačne pracovat. Na druhou stranu, když pracoval pro NSA, musí být dobrý. Proto si myslím, že jako odborník může být užitečný v každé společnosti.“

O Snowdena je vůbec velký zájem, mají ho i Němci. Německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich chce najít způsob, jak zajistit jeho setkání s německými představiteli. Snowden dal v pátek najevo ochotu vystoupit v Německu a promluvit o praktikách amerických tajných služeb včetně odposlouchávání Angely Merkelové.

„Pokud nám chce pan Snowden podat informace, rádi to přijmeme. Najdeme způsob, jak umožnit rozhovor, jestliže chce hovořit s německými představiteli,“ citoval deník Die Zeit Friedricha.

V Moskvě už se se Snowdenem sešel německý opoziční poslanec za Zelené Hans-Christian Ströbele, který kritizuje sledování americkou tajnou službou NSA, které Snowden odhalil.

Edwarda Snowdena světová veřejnost poznala, když zveřejnil informace o tom, že americká rozvědka vede celosvětové špehování na Internetu a odposlouchává telefonáty občanů v různých zemích. Koncem června přišel do Moskvy a přes měsíc strávil v tranzitním prostoru moskevského letiště Šeremetjevo. 1. srpna získal dočasný azyl v Rusku na dobu jednoho roku. Americké právní orgány usilují o Snowdenovu extradici. Ve vlasti je obviněn ze špionáže a odhalení tajných informací. Za každý z těchto deliktů mu hrozí do 10 let vězení.

Že by se člověk s jeho minulostí věnoval pouze technickým záležitostem a nebyl Rusy využit i nějak jinak, zní trochu jako pohádka. Zvláště když je tak, jak tu bylo řečeno, „občansky založen“.