Domnica Cemortanová

Domnica Cemortanová Zdroj: EPA

Milenka kapitána Concordie byla v době katastrofy na můstku. Prý překládala

Moldavská tanečnice Domnica Cemortanová u soudu potvrdila, že se v okamžiku katastrofy výletní lodi Costa Concordia nacházela na kapitánském můstku. Přiznala se, že byla kapitánovou milenkou.

Šestadvacetiletá tanečnice Cemortanová řekla, že ji a kapitána Schettina spojovaly romantické vztahy. Předtím jakékoliv styky s kapitánem odmítala. Snažila se původně této otázce, zda byla romanticky zapletená s kapitánem Schettinem, vyhnout. Zareagovala pozitivně až poté, když jí bylo sděleno, že riskuje kvůli odmítnutí výpovědi obvinění z trestných činů.

Domnica Cemortanová řekla v úterý italskému soudu, že nastoupila na loď jako neplatící cestující několik hodin před neštěstí u ostrova Giglio. Řekla: „Když jste něčí milenka, nikdo se vás neptá na lístek.“ Pak ale tvrdila, že tato věta byla jen vtip určený překladateli. Uvedla také, že pracovala na Concordii po dobu tří týdnů v prosinci roku 2011.

Tanečnice už dříve tvrdila, že kapitán nebyl jedním z prvních lidí, kteří opustili loď.

Jako svědek, mohu říci, že jsem opustil palubu v 23:50 na příkaz samotného kapitána, který mi řekl, že mám jít na třetí palubu a dostat se do záchranného člunu, který by mohl vzít více lidí.“ Pořád tvrdí, že kapitán zachránil život tří tisíc lidí, odvedl mimořádnou práci a myslí si to celá posádka.

Jak se na můstku ocitla? Ovládá prý několik jazyků a byla na můstek pozvána, aby pomohla přeložit nějaké instrukce.

„Všichni naši kolegové vydali prohlášení v mnoha jazycích, protože nastal problém s elektřinou. Na lodi se dost setmělo. Byla jsem na můstku, protože kapitán mě potřeboval, aby mohl učinit prohlášení,“ řekla moldavským novinám.

Schettino byl obviněn ze zabití a z útěku z lodi, za což mu hrozí dvacetileté vězení. Při tragédii, ke které došlo v lednu 2012, zemřelo 32 lidí.