Zdroj: Jiří Salik Sláma / Mafra / Profimedia

Gang pěti se přiznal k schůzce u Zemana

Sociální demokraté Michal Hašek, Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc a Jiří Zimola potvrdili ČTK, že se zúčastnili povolební schůzky u prezidenta Miloše Zemana v Lánech.

Dosud to přitom popírali, na rozdíl od pátého účastníka Milana Chovance, který přiznal, že se setkání zúčastnil.

Přiznání na Facebooku

Hašek se ke schůzce vyjádřil na svém Facebooku: "Ke schůzce v Lánech dne 26. října 2013 uvádíme následující: Praha, 30. října 2013 - Doposud jsme respektovali společnou dohodu všech účastníků, že o tomto standardním politickém setkání levicových politiků s levicovým prezidentem nad výsledkem voleb nebudeme veřejně hovořit. Vzhledem k tomu, že jeden z účastníků tuto dohodu nedodržel, schůzku potvrzujeme. Kategoricky odmítáme jakoukoli interpretaci této schůzky jako údajné přípravy tzv. puče v ČSSD. Současně jsme připraveni učinit vše proto, aby byla ČSSD úspěšná v nadcházejících povolebních vyjednáváních a sestavila stabilní a silnou vládu. Naším cílem je, aby vyjednávání o vládě a následnou případnou dohodu jednotně podpořilo všech 50 poslanců poslaneckého klubu"

Zrada Chovance

O schůzce jako první informoval v České televizi Lubomír Zaorálek. Přímý účastník schůzky mu prý potvrdil, že Zeman mluvil s členy ČSSD o odvolání Sobotky z role hlavního povolebního vyjednávače strany.

"Jeden z účastníků mi sdělil, že na schůzce Zeman mluvil o důvodech, proč musí být Sobotka odstraněn z funkce hlavního vyjednávače za sociální demokracii," řekl Zaorálek. Nechtěl ovšem upřesnit, kdo mu informace poskytl. Schůzka se podle něj konala proto, že Zemanův projekt, Strana práv občanů - zemanovci, ve volbách propadl, takže se prezident pokouší uplatnit vliv na politickou scénu prostřednictvím ČSSD. "Takový způsob zasahování do života strany je u prezidenta nepřípustný," řekl dodal.