Smrt matky s dcerou v Egyptě, pravděpodobně po požití jedu, se stala hitem letošního léta. Zatím se neví, proč a čí rukou přišly o život.

Smrt matky s dcerou v Egyptě, pravděpodobně po požití jedu, se stala hitem letošního léta. Zatím se neví, proč a čí rukou přišly o život. Zdroj: Facebook.com

Nová fakta: Češky v Egyptě prý otrávil kyanid, otec rodiny je jeden z podezřelých

Petr Kramný, jehož žena a dcera v létě zemřely za záhadných okolností v přímořském letovisku Hurgada v Egyptě, už údajně není veden jako svědek, ale jako podezřelý. TV Nova to řekl egyptský právník Keroles Ezzat Bashier, který podle televize měl možnost nahlédnout do vyšetřovacího spisu.

Podle úterních informací Novy však ze spisu vyplývá, že podezřelých osob je více. Policie údajně Čecha, který stále zůstává v Egyptě, vyslechla dvakrát a prokuratura spis ještě doplňuje. Ze spisu dále plyne, že smrtící látkou byl kyanid.

Podivné je, že se prý vyšetřovatelé domnívají, že ženě i dívce byl jed podán několikrát po sobě. Monika Kramná tak měla smrtící látku dostat do těla minimálně třikrát, možná ale dokonce pětkrát. To, že by jeho manželku a  dceru někdo postupně trávil v opakovaných dávkách kyanidem, Petr Kramný rázně odmítl, jako nesmysl.

Horor v Titanic Palace

Těla šestatřicetileté ženy a její osmileté dcery objevil v noci na 30. července v pokoji hurgadského hotelu Titanic Palace jejich manžel a otec. Petr Kramný poté tamním lékařům řekl, že rodina celý předchozí den trpěla střevními a žaludečními problémy. Protože to není v Egyptě nic neobvyklého, lékaře ani nevolali.

To co se odehrálo potom, splňuje parametry toho nejtvrdšího hororu. Kramný uvedl, že večer před smrtí svých blízkých ještě odešel pro vodu. Po návratu si pak lehl k dceři do postele a usnul. Ve tři hodiny v noci, se prý probudil a zjistil, že tělo jeho dcerky je již studené. Poté okamžitě rozsvítil a viděl, že dívka je celá flekatá a fialová. „Řval jsem na manželku, ať vstává, že se něco stalo. Ona ležela zády k nám a vůbec nereagovala. Když jsem jí otočil, měla otevřené oči a pusu a byla také celá fialová. Snažil jsem se je oživit, ale ony už prostě byly mrtvé, celé fialové,“ líčil již dříve pro zpravodajský pořad televize Nova Střepiny.

První, o čem vyšetřovatelé zřejmě uvažovali, byla otrava jídlem. Divné bylo jen, že postihla pouze dvě oběti v celém velikém hotelu. Pochybnosti o celém případu vyvolalo svědectví egyptského lékaře, který řekl, že obě mrtvé měly žaludky rozleptané silným jedem. Pokud by došlo k otravě jídlem, jak by se žíravina mohla objevit v žaludku obětí, aniž by poleptala ústa a jícen? Teoreticky to však možné je, za předpokladu, že by jim tuto látku vpravil někdo injekční stříkačkou přímo do žaludku – nejspíše až po smrti. To by ovšem znamenalo, že úmrtí matky a dcery nebyla nešťastnou náhodou, ale šlo o úkladné, předem připravené, vraždy.

Egypťané: Čech je stále podezřelý

Nynější verze egyptských policistů je – tedy alespoň podle TV Nova zmíněného právníka –docela jiná. Orgány obou obětí prý nebyly rozleptané, ale k smrti došlo po opakovaném požití kyanidu. Tedy nejspíše opět úkladná vražda, kterou logicky musel spáchat někdo, kdo byl s Monikou a Klárou Kramných v pravidelném kontaktu.

Egypťané tak opět naznačují, že za smrtí obou může být docela pravděpodobně Petr Kramný. Tedy muž, kterého už – zprvu jako svědka a nyní jako podezřelého – už tři měsíce zadržují.

Jenže okolo případu je stále více nejasností. Například, proč egyptská strana dodala těla obětí českým soudním lékařům v takovém stavu, že už prý nebylo možné provést všechna vyšetření. Proč některé orgány chyběly? Pokud je pravdivé to, co nyní vypráví právník Bashier, kvůli tomu, že by je zničila „nějaká žíravina“, to být nemohlo.   

Nejasnosti a záhady

Postup egyptské policie a lékařů je zřejmě kapitola samo o sobě. Přitom by se zdálo, že elitní lékaři a policejní důstojníci, často vystudovaní ve Franci či Británii, kteří obvykle podezřelá úmrtí cizinců vyšetřují, budou postupovat jako nejlepší západní profesionálové. Leč v tomto případě tomu tak podle všeho nebylo. Bylo to kvůli neschopnosti nebo úmyslně? A jestliže úmyslně, tedy proč?

V případu tak přibývá nejasností a (často) protichůdných tvrzení. Stále reálněji proto vypadá možnost, že se pravdu o záhadné smrti matky a dcery v rudomořském letovisku nikdy nedozvíme.

Jisté jenom je, že se situace Petra Kramného v egyptském letovisku nelepší. V případě, že bude obviněn, reálně mu hrozí trest smrti.

P.S.: Autor tohoto textu si netroufá ani v nejmenším hodnotit jeho možnou vinu.