Tebartz van Elst

Tebartz van Elst Zdroj: profimedia.cz

Biskup luxusu ve vyhnanství, z miliardového sídla bude možná příbytek pro uprchlíky

Idea chudé církve hlásaná papežem už dorazila i na nižší stupně církevní instituce. Německo prožívá už nějakou dobu skandál s rozhazováním peněz věřících.

Stavba využívá jako obložení oken i alabastrové kameny, má přírodní kamenný obklad a vlastní obranný systém proti holubům. Objekty však mohou být brzo na chvíli prázdné a pak dostat zcela jiné využití. Vedení biskupství teď diskutuje o příštím využití budovy. Jedním z diskutovaných scénářů je vybudování centra pro uprchlíky, kontaktní místo pro osoby bez přístřeší a kuchyň na vaření polévky pro potřebné. „Pach peněz musí pryč,“ řekl vlivný člen katedrální kapituly.

Možné ubytování uprchlíků by navazovalo na příklad bývalého biskupa Franze Kamphause. Ten nastěhoval v 80. a 90. letech do kněžského semináře pětičlennou rodinu z Eritreje. Útočiště pro bezdomovce by spravovala charita Caritas a zapojit by bylo možné i indické řádové sestry, které dosud pečovaly o biskupa van Elsta.

Jeden z návrhů také říká, že by se z rezidence mohla stát turistická atrakce, zvláště z biskupské kaple a zahrady, kde by v teplých měsících mohla být otevřena kavárna.

Celý sporný komplex, který nechal za 31 milionů euro vybudovat biskup z Limburgu Tebartz van Elst, leží na ploše 2000 metrů čtverečních.Celý sporný komplex, který nechal za 31 milionů euro vybudovat biskup z Limburgu Tebartz van Elst, leží na ploše 2000 metrů čtverečních.|profimedia.cz


Dědičný hřích

Že by v residenci bydlel současný biskup nebo jeho nástupce, se nejeví v současné otrávené atmosféře v diecézi jako pravděpodobné. "Stavba se stala dědičným hříchem, který nám biskup odkázal," říká jeden z pracovníků charity. Je třeba si uvědomit, že Němci platí církevní provoz z církevní daně, která je pro členy církve povinná, takže věřící mají oprávněný pocit, že někdo vyhazoval jejich vlastní peníze.

Věci budou mít ještě nějaké nepříjemné dohry. Limburský státní zástupce teď zkoumá, zda zahájit vyšetřování proti Tebartz van Elstovi pro zpronevěru. Zdá se, že biskup chtěl dlouho utajit vystupňované náklady a bránil církevním orgánům i veřejnosti seznámit se s pravým stavem věcí. Sám se ještě k věci oficiálně nevyjádřil.

Teď tedy biskup musí z rozhodnutí papeže Františka sídlit mimo diecézi, dokud se všechno neprošetří. Své šetření provádí i německá biskupská konference.

Dá se očekávat, že církev bude chtít situaci ohledně biskupa vyřešit rychle, přinejmenším do Vánoc.