DRON

DRON Zdroj: profimedia.cz

Za každého zabitého teroristu v Jemenu přibude 40 až 60 nových nepřátel USA

O tom, že použití supermoderních bezpilotních letadel – dronů – k likvidaci teroristů může být pro Američany do značné míry kontraproduktivní, píše bývalý vysoký úředník amerického zastupitelství v Jemenu Nabeel Khoury.

Podle Khouryho každý úspěšný útok drony, vyvolává – u do té doby neutrálních obyvatel – nenávist proti USA.

V článku, který vyšel ve středečním Cairo Review, Khoury píše, že „drony sice zlikvidují pár padouchů, ale občas také zabijí velký počet nevinných civilistů. Vzhledem k tomu, že v Jemenu fungují kmenové a klanové struktury, si prý Američané s každým bezpilotními letouny zlikvidovaným agentem Al-Káidy, „vyrábějí“ zhruba 40 až 60 nových nepřátel.

Khoury, který nyní pracuje jako asistent Chicagské rady pro globální záležitosti, řekl serveru Huffington Post, že se jeho bývalí kolegové pravděpodobně budou nad jeho názory rozčilovat. Protože „nynější politická atmosféra ve Washingtonu dronům přeje“. Khoury však tvrdí, že jeho odhad, ač není „vědecky vypracovaný“, je založen na dobré znalosti kmenového charakteru jemenské společnosti. A proto je podle něho třeba řešit otázku: Zda se Spojeným státům vyplatí vytvářet si tolik budoucích nepřátel?

„Nejsem zcela proti používání bezpilotních letounů,“ říká Khoury. „Ale v každé zemi, s níž nejsme ve válce, použití těchto strojů omezuje její suverenitu a jitří veřejné mínění. Nakonec, já nemluvím o mezinárodním právu. Mluvím o tom, co je výhodné.“