Benksy v New Yorku

Benksy v New Yorku Zdroj: banksyny.com

Graffiti umělec okupuje NewYork. Starosta šílí, lidé se radují

Asi nejznámější graffiti umělec Banksy hýbe New Yorkem. Už více než týden se jeho práce objevují nečekaně po celém městě.

Tajemný a anonymně fungující graffti umělec Banksy už měsíc okupuje New York. V rámci své akce Better Out Than In se rozhodl během října každý den udělat v New Yorském veřejném prostoru jeden umělecký projekt. V jeho rámci mimo jiné prodával pod cenou v Central Parku své obrazy, ale především maluje po celém New Yorku svoje populární graffiti. Reakce newyorčanl je nadšená. Podle některých zpráv dokonce někteří podnikaví obyvatelé metropole Banksyho díla obstavují kartónem a vyžadují 20 dolarů za jejich shlédutí a fotografii.

Do otevřené války s Banksym vstoupil i newyorský starosta Michael Bloomberg, který Banksyho označil za výtržníka, který "ničí soukromý majetek" a vyzval policii k jeho pronásledování. Na druhou stranu newyorští liberálové volají po smíru a chtějí Banksyho díla na zdech v New Yorku udržet. Sám umělec na kontroverzi nijak nereagoval,vyjma citátu Paula Cézzanea, který zveřejnil na svých stránkách. "Obrazy vytvořené uvnitř, ve studiu, nikdy nebudou tak dobré, jako ty, namalované venku."

Banksyho graffiti jsou nesmírně populární i v jeho rodné Británii. V Londýně jsou turistické agentury specializované na prohlídky míst, kde jsou jeho díla na zdech ještě zachována, podobně vyhledávána jsou jeho graffiti i v Brightonu nebo v jeho rodném Bristolu. Banksy vedle toho produkuje i klasická "galerijní" díla, která jsou dražena na statisíce liber a jsou velmi populární mezi celebritami i známými sběrateli moderního umění.