New Express

New Express Zdroj: Profimedia.cz

Dobrá zpráva: I Číňané se umí zastat svých novinářů

Čínské noviny ve středu zveřejnily na titulní stránce výzvu policii, aby propustila novináře zadrženého za to, že informoval o "finančních problémech" jedné částečně státem vlastněné společnosti. Jde o zřídka vídaný případ sdělovacího prostředku, který se postavil úřadům.

List The New Express, který vychází v Kuang-čou v jihočínské provincii Kuang-tung, zveřejnil celostránkový úvodník pod titulkem: "Prosím, propusťte našeho člověka", vytištěný výrazným černým písmem.

Novináře listu Čchen Jung-čoua podle agentury AFP v pátek zadržela policie s podezřením, že "poškodil podnikatelskou pověst", když napsal 15 článků o velké firmě Zoomlion. Firmu ze zhruba 20 procent vlastní stát a je zapsaná na hongkongské a šenčenské burze s celkovou tržní kapitalizací převyšující osm miliard dolarů (asi 149,5 miliardy Kč). Zoomlion paří mezi největší čínské výrobce stavebních strojů, jako jsou buldozery, a patří mezi největší daňové přispěvatele ve městě Čchang-ša v sousední provincii Chu-nan.

"Jsme malé noviny, ale máme vlastní páteř bez ohledu na to, jak chudí jsme," napsal úvodník. A dodal, že se redakce cítí "zahanbena", že se Čchena nezastala dřív ze strachu, že s ním bude policie špatně zacházet. Policie podle listu pátrá také po vedoucím ekonomické rubriky listu, který se už několik dní skrývá.

Někdy se říká, že asijské národy nemají ponětí o demokracii a lidských právech a demokracie se pro ně vlastně nehodí. Jenže jak je vidět na mnoha konkrétních případech, i Číňané dost dobře vědí, o co jde. Spíš je pozoruhodné, že o svobodě projevu nemají pořád jasno někteří Češi. Mnoho z nich zastává i významné státní funkce. Třeba i hlavy státu, že.