Podmořský robot

Podmořský robot Zdroj: Archív

Sci-fi v moři: Americká armáda vyvíjí podmořská bezpilotní plavidla

Americká bezpilotní letadla změnila pojímání války proti terorismu, protože zasazují v tichosti i tam, kam noha vojáka nemůže, nebo nechce. Námořnictvo USA teď financuje další projekt, který vypadá jako z knih sci-fi: chce podmořská plavidla, které také nebude ovládat člověk. Využití by našla i v civilním životě. Podrobnosti přinesl The Christians Science Monitor.

Ještě před 15 lety vypadal projekt bezpilotních letadel jako věc, která v podstatě nemůže fungovat, málokdo si ji uměl představit. Jenže dnešní moderní armády (zejména americká a izraelská) často zasahují na různých místech světa a ničí zejména teroristy a jejich zbraně, pomocí těchto strojů. Zásahy jsou pravidelné hlavně v Afghánistánu, Pákistánu, Jemenu či Somálsku. Navíc o bezpilotních strojích se ve větší míře do budoucnosti uvažuje i v civilní letecké dopravě a na železnici.

Důvod vývoje a výzkumu plavidel bez posádky je přitom naprosto stejný, jako u bezpilotních letadel – americká armáda si chce udržet svoji dominanci i v mořích.

Americké námořnictvo přitom už dnes často spoléhá na tajné mise. Mnoho z těchto akcí probíhá pod vodou. Ponorky tajně odposlouchávají komunikaci protivníků a připravují se na případný útok. Jenže rozpočtové škrty nejsou jenom záležitostí České republiky, masivně v posledních letech postihují i US Army. Proto se americké námořnictvo nasměrovalo pozornost od drahých ponorek na vývoj levnějších bezpilotních podmořských plavidel.

V univerzitních laboratořích po celých USA Pentagon například sponzoruje vývoj „robotické medúzy“, která napodobuje efektivní přirozené pohyby mořského tvora. Tato medúza by mohla být využívána nejenom ve sledování pod vodou, ale i při pátracích a záchranných misích. Tento typ robotů by teoreticky mohl být poháněn vodíkem, čímž by měl palivo, které by takzvaně nikdy „nedošlo“. Vývoj a výzkum jsou poměrně drahé, ale sestrojení a zejména udržování podobných strojů má být daleko levnější než je to v případě atomových ponorek.

Jedním z důvodů, proč se podmořské drony ještě neprosadily, jsou problémy s komunikací. „Málokdo tomu věří, ale je jednodušší komunikovat s družicí u Marsu, než s dronem, který je pod vodou vzdálený od vás jen 100 námořních mil,“ vysvětluje Bob Work, do března náměstek šéfa amerického námořnictva.

V příštích letech přesto podmořská plavidla bez posádky ale nenahradí jaderné ponorky, to v plánu není. Nejsou totiž zatím dostatečně tak rychlé, ani tak vybavené, aby mohly dostihnout a zničit nepřátelské ponorky. „Budou využívány na mise, které jsou riskantní nebo vyžadují velký stupeň nenápadnosti,“ říká admirál Richard Breckenridge, ředitel programu pro boj amerického námořnictva pod vodou.