Barack Obama

Barack Obama Zdroj: Reuters

I světová velmoc má problémy s počítači. Obamovi kolaboval systém zdravotního pojištění

Americký prezident Barack Obama přiznal velké technické problémy při spuštění reformy zdravotnictví, které se říká Obamacare. Nefunguje internetový systém, kde si mají lidé zřizovat pojištění. Obama už slíbil co nejrychlejší odstranění problémů.

Kvůli zdravotnické reformě republikáni blokovali v minulých týdnech zákon o státních výdajích. A teď ještě navíc selhala technika.

Nejen Češi ukázali, že neumí v 21. století spustit aspoň fungující registr motorových vozidel. I světová velmoc, která dopravila lidi na Měsíc, neuměla zřídit funkční systém pro správu zdravotního pojištění. Problémy se týkají konkrétně takzvaných burz pojištění, které od spuštění reformy 1. října na webu zprostředkovávají zdravotní pojištění milionům Američanů, kteří ho nemají. Už od začátku je ale těžké se ke stránce healthcare.gov připojit.

Může za to technika

Podle prezidenta Obamy může za problémy, které ochromily po spuštění zdravotnickou reformu, velký nával lidí. Podstatné stránky podle něj navštívilo asi 20 milionů lidí. Lidé se prý neměli nechat odradit a použít telefon nebo si pojištění vyřídit osobně.

„Problém je, že webové stránky, které mají nákup pojištění usnadňovat, nefungují tak, jak by měly. Lidé se v polovině registrace zaseknou. Neexistuje pro to omluva. Zkrátka nastala chyba a stránky jsou moc pomalé. Je ale spravedlivé říct, že ten, koho to frustruje úplně nejvíc, jsem já,“ konstatoval Obama.

Reforma zdravotnictví je nejambicióznějším sociálním programem v Americe od 60. let. Republikáni reformu, schválenou Kongresem v roce 2010 a posléze potvrzenou nejvyšším soudem, odmítají a měsíce se ji intenzivně snaží zrušit nebo alespoň oslabit. Tvrdí, že zvýší cenu zdravotního pojištění a že je nespravedlivá v tom, že nutí pod hrozbou pokuty k pojištění i ty Američany, kteří ho nechtějí

Většina pojištěných Američanů je pojištěna u zaměstnavatele, asi pětina má individuální pojištění. Zhruba 48 milionů Američanů, tedy asi 14 procent, pojištění nemá.

Reforma zdravotnictví stála za nedávnou krizí ohledně jednání o rozpočtu americké vlády a následně taky zvyšování dluhového stropu. Někteří republikáni obojí podmiňovali odkladem nebo změnami reformy, nakonec ovšem neúspěšně. Obamova administrativa ale zůstala na 16 dní bez peněz a musela na čas zavřít úřady a památky.