„Cílem tvůrců dnešního Bionického člověka bylo shromáždit všechny nyní dostupné lidské   náhradní díly a uložit je do jednoho těla, říká švýcarský vědec Bertolt Meyer, který byl jedním   z inspirátorů a iniciátorů vzniku Bionického člověka. On

„Cílem tvůrců dnešního Bionického člověka bylo shromáždit všechny nyní dostupné lidské náhradní díly a uložit je do jednoho těla, říká švýcarský vědec Bertolt Meyer, který byl jedním z inspirátorů a iniciátorů vzniku Bionického člověka. On Zdroj: EPA

„Cílem tvůrců dnešního Bionického člověka bylo shromáždit všechny nyní dostupné lidské   náhradní díly a uložit je do jednoho těla, říká švýcarský vědec Bertolt Meyer, který byl jedním   z inspirátorů a iniciátorů vzniku Bionického člověka. On
Zájem novinářů byl pochopitelně obrovský
Bionický člověk měří 183 centimetrů, váží 77 kg, může chodit pohybovat rukama i nohama a dokonce i mluvit.
3
Fotogalerie

Bionický člověk, zázrak moderní technologie

Doba, kdy lidé zvládnou nahradit téměř všechny orgány v těle, se blíží. Poslední výkřik v oboru bioniky dýchá pomocí umělých plic, jeho umělé srdce pumpuje umělou krev umělými cévami. Měří 183 centimetrů, váží 77 kg, může chodit pohybovat rukama i nohama a dokonce i mluvit.

Pokroky v technologii a medicíně pomáhají vytvořit více a více nových umělých orgánů, které mohou být (a také jsou) implantovány pacientům. Málo koho už asi překvapí umělé srdce, umělé plíce nebo umělá kůže. Firma London`s Shadow Robot Co. se ale rozhodla shromáždit všechny tyto vynálezy (použili jich téměř třicet, včetně například umělých kloubů a slinivky) a sestavit z nich umělého člověka.

Jejich dílo dostalo název Bionický člověk. Jméno odkazuje na americký scifi seriál Six Million Dollar Man ze 70. let, ve kterém se astronaut a cvičný pilot Steve Austin vážně zraní při zřícení letadla. Život mu zachrání unikátní operací za šest miliónů dolarů. Poškozené části jeho těla, jedno oko, paže a obě nohy jsou nahrazeny kybernetickými součástkami a jeho život je tak nejen zachráněn, ale Austin díky bionice získá i řadu nadlidských schopností.

„Cílem tvůrců dnešního Bionického člověka bylo shromáždit všechny nyní dostupné lidské náhradní díly a uložit je do jednoho těla, říká švýcarský vědec Bertolt Meyer, který byl jedním z inspirátorů a iniciátorů vzniku Bionického člověka. On sám se narodil bez levé ruky a používá bionickou protézu.

Bionický člověk má vestavěný program s umělou inteligencí, připomínající poněkud asistentku Siri, známou uživatelům iPhonu. „Možná, to ještě není zrovna nejzdvořilejší vyprávěč na světě, zatím…“ řekl tvůrce programu Robert Warburton při zahájení výstavy v Národním muzeu letectví a kosmonautiky ve Washingtonu, kde je nyní Bionický člověk vystaven.

Mimochodem, Bionický člověk vyšel o něco levněji než jeho filmový kolega. Odhadovaná cena je asi milion eur.