Solární elektrárna

Solární elektrárna Zdroj: profimedia.cz

Poručíme větru, dešti: Rusové objevili kouzlo alternativních zdrojů energie

Rusové možná začali objevovat kouzlo alternativních zdrojů energie. Jde o to, jestli zdrojů energie, nebo peněz.

Všichni se dali na alternativní zdroje energie. Důvody jsou přinejmenším dva. Ten hlavní - jsou z toho peníze. Ten druhý - už to technologicky lze.

Že kouzlo solárních elektráren zasáhlo Německo a Čínu, to víme. Důvody jsou samozřejmě odlišné. Němci se vyděsili havárie ve Fukušimě a otočili spíše z politických důvodů svou energetickou politiku. Teď zjišťují, že se možná trochu unáhlili, ale jdou dál stejným směrem. Číňané se naučili rychle vyrábět levné solární panely, čímž způsobili boom, který nás teď bude stát dost peněz. Politici jsou pomalejší než podnikatelé a najednou kvůli zmetkovitému českému zákonu budeme dotovat mnohem více solární energie, než jsme čekali. Aspoň někteří. Protože nevíme, kdo z politiků má na té takzvané chybě podíl a kdo může být díky tomu v balíku. To je prostě kouzlo neznámých majitelů. A hlasovali tam PRO politici „napříč spektrem“. A teď přibyli Rusové.

Nejen atom, taky vítr

Federální agentura pro atomovou energii - Rosatom se už nebude nejspíš věnovat jen atomu, ale má zájem také o větrníky, solární panely a spalovny biomasy. Důvod je stejný jako u nás, na projekty je možné získat dotace. Rosatom zatím sice takové věci nedělal, ale technologicky umí už většinu komponentů pro větrné elektrárny vyrobit. Ruská vláda vydala výnos zvýhodňující výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Jenže Rusko teprve začíná, zatímco Evropa už možnosti ukousnout si z koláče dotací nabízí.

Z hlediska nových technologií a také ekonomicky jsou dotace pohroma. To, co se mohlo zavádět postupně a mít nějaký význam, ekonomický a ekologický, se stalo novodobou zlatou horečkou a noční můrou. Možná zůstane Rosatom u svého nového bestseleru, malých jaderných reaktorů, které mají původ v reaktorech atomových ponorek a jsou zřejmě operativnější než dinosauři velkých elektráren. Zvládnout citlivou směs politiky, ekonomičnosti, ekologie a skupinových podnikatelských zájmů by bylo mistrovské dílo. Jenže kdo v Evropě a u nás takovou věc rozumně zvládne? Asi nikdo.