volby

volby Zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Předvolební průzkum: ČSSD vede, komunisté a ANO posilují

Až sedm stran by se podle aktuálního průzkumu společnosti TSN Aisa pro ČT dostalo po volbách do poslanecké sněmovny. Vyhrála by sociální demokracie s 28,5 % hlasů. Následují ANO a KSČM shodně s 12,5 procenty.

TOP 09 by získala 11 procent, ODS 6,5 procent, KDU-ČSL 6 procent a do dolní komory parlamentu by se těsně dostal i Okamurův Úsvit přímé demokracie (5 procent). Pod hranicí volitelnosti skončily tentokrát prezidentská SPOZ (4,5 %), Strana zelených (3,5 %) a Piráti (3 %).

Oproti o týden staršímu průzkumu TSN Aisa si ODS pohoršila o dvě procenta. O půl procenta méně mají sociální demokraté, lidovci a ANO. Naopak komunisté a TOP 09 si polepšili o 1,5 procenta. Podle ředitele TNS Aisa Bronislava Kvasničky jde o dlouhodobý trend, kdy nezanedbatelná část voličů ODS a Věcí veřejných se přelévá k Babišovu uskupení Ano.

K volbám chce podle průzkumu jít 77 procent lidí. To ale asi nebude konečné číslo, protože pevně rozhodnutých volit je jen 38 procent lidí. Odhodlání se voleb zúčastnit, však podle průzkumů Aisa roste.

Průzkum Aisa, zveřejněný v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce, proběhl od 30. září do 9. října na 875 respondentech. Statistická odchylka se pohybuje od 0,9 do tří procent.