Gott - Babiš

Gott - Babiš Zdroj: Profimedia.cz / koláž Reflex.cz

Karel Gott: Od Husáka k Babišovi

„Samozřejmě mám svého jasného favorita. Myslím, že ta osoba něco dokázala. V politice zatím moc ne, ale je to velmi úspěšný člověk. Ten, kdo umí dát dohromady velké věci, ten může dát dohromady i stát.“ Není žádnou záhadou, koho božský Kája myslí – jistě ne úsvita Okamuru nebo lidovce Bělobrádka. Takto podpořil zlatý slavík ve sněmovních volbách Andreje Babiše. Můžeme v tom vidět pozdní poděkování Karla Gotta za jeho loňské nablýskané Agrofert Tour po českých zemích, které vyvrcholilo předvánočním koncertem v pražské O2 aréně.

Ale taky se lze podívat na předvolební podporu Karla Gotta v kontextu doby. V sedmdesátých a osmdesátých letech podporoval Karel Gott jiného „velmi úspěšného“ Slovákočecha - Gustáva Husáka. Ten ho na oplátku nechal zpívat i v tzv. devizové cizině.

Karel Gott s Gustávem HusákemKarel Gott s Gustávem Husákem|Profimedia.cz

 

Po listopadu 1989 se Gott chvíli obrátil na stranu svobody – viz jeho společná hymna s Karlem Krylem na Václavském náměstí. V prvních svobodných volbách si však Gott asi popletl české republikány s těmi americkými a přímo v televizi vyjádřil sympatie k Miroslavu Sládkovi. Posléze měl Gott hodnotově poněkud zmatené období – věřil v takové celosvětové spiknutí iluminátů, které si neumí představit v těch nejdivočejších snech snad ani spisovatel Dan Brown.

... s Václavem Havlem... s Václavem Havlem|Profimedia.cz

 

V předčasných volbách v roce 1998 se přidal Karel Gott na stranu týraného Václava Klause a přijel ho podpořit na památný předvolební koncert na Staroměstské náměstí. O několik let později koketoval s podporou Jiřího Paroubka, několikrát se s ním sešel, ale veřejně se nakonec na jeho stranu nepřipojil. (A tak Paroubkovi zůstala vlastně jen Kateřina Brožová.)

... s Václavem Klausem... s Václavem Klausem|Profimedia.cz

 

Čas oponou trhl. Jsme u mimořádných voleb 2013 a Karel Gott věří, že „osoba, co už dokázala velké věci“ dá naši zemi dohromady. Možná by ale jeho slova mohla být o něco přímočařejší; stejně přímočará, jako přece byla loni Babišova podpora Gottova turné. Vždyť si to představte, jako velkolepou symboliku by získaly mítinky Andreje Babiše, Martina Stropnického a Martina Komárka, kdyby je osobně zahajoval Mistr zpěvem svého hitu Přijela pouť...