tajfun

tajfun Zdroj: Profimedia.cz

asie
2
Fotogalerie

Indie: Rekordní bouře vyhnala z domovů milion lidí, zatím deset mrtvých

Indii zasáhl nejsilnější cyklon od roku 1999. Úřady už evakuovaly více než milion obyvatel z pobřežních oblastí států Urísa a Ándhrapradéš. Nejméně deset lidí je mrtvých. Cyklon Phailin od soboty bičuje východní pobřeží silným větrem a deštěm.

Černé předpovědi meteorologů se naplnily. Cyklon Phailin udeřil na východní pobřeží Indie rychlostí kolem 200 kilometrů za hodinu. Zabil několik lidí, poničil tamní infrastrukturu a přinutil k útěku z domovů milion tamních obyvatel. Nyní celé oblasti hrozí záplavy. Satelitní snímky bouře jednu chvíli ukazovaly, že rotující okraje dosahují délky téměř 1600 kilometrů od východního pobřeží Indie k západnímu pobřeží Barmy; cyklon tak pokrýval plochu odpovídající zhruba velikosti Francie.

 

Indické úřady kvůli možným katastrofálním následkům cyklonu vyhlásily už v pátek stav nejvyššího ohrožení a zahájily rozsáhlou evakuaci obyvatelstva. V metropoli státu Urísa Bhuvanéšvaru lidé v panice vykoupili všechny základní potraviny a regály moha obchodů zůstaly prázdné. Milion lidí musel opustit domovy a uchýlit se do nouzových útočišť. Podle úřadů jde o nejrozsáhlejší přesun obyvatelstva v Indii vůbec. Vláda přitom dala pokyn, aby lidé, kteří se budou zpěčovat, byli k evakuaci donuceni i silou.

Pokud bude bouře pokračovat v současném směru, aniž by zeslábla, způsobí obrovské škody. Podle některých odhadů má vyvolat až devět metrů vysokou přívalovou vlnu. Zatím se hladina zvedla o tři metry.

asieasie|sd

 

Východní pobřeží Indie bývá mezi dubnem a listopadem pravidelně pustošeno bouřemi a cyklony. Phailin je tak nejsilnějším cyklonem od roku 1999. Tehdy zasáhl Urísu supercyklon, který zabil více než 10 tisíc lidí. Letos ale oficiální činitelé tvrdí, že jsou životy obyvatel připraveni chránit lépe. V obou ohrožených státech je v pohotovosti armáda. Připravená jsou také čtyři vojenská dopravní letadla a 18 vrtulníků, které budou v případě potřeby shazovat do postižených oblastí odříznutých od světa dodávky potravin a dalších základních potřeb.

Phailin není jediná bouře, která aktuálně v jihovýchodní Asii řádí. Jiný tajfun jménem Nari zaútočil v pátek v noci na Filipíny. Poté co přešel přes hlavní ostrov Luzon, změnil směr a zamířil směrem k severnímu pobřeží Vietnamu.