Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: profimedia.cz

Zemana v automobilce nechtěli. Půjde za cigaretami

Prezident Miloš Zeman nenavštíví ve svém rodném Kolíně automobilku TPCA. Odmítla zastavit kvůli němu výrobu.

Miloš Zeman chtěl v automobilce TPCA, která začala vznikat v době, kdy byl premiérem, promluvit k dělníkům. Firma by ale přerušením provozu riskovala finanční ztrátu, jak Zeman nakonec místo TPCA zamíří do kutnohorské továrny Philip Morris, která patří mezi přední výrobce cigaret.

Kolínská automobilka zaměstnává 2500 lidí, Zeman k nim chtěl promluvit přímo v moderní výrobní hale. Firma by ale musela minimálně na hodinu zastavit výrobní linky. "Zastavit výrobu rozhodně nemůžeme, protože musíme plnit nasmlouvané dodávky. Vznikla by nám finanční škoda," řekl HN mluvčí automobilky Radek Kňava. Auta by se podle něj musela vyrobit jindy, například o přesčasech.

Jak uvádí Hospodářské noviny, nechtěla automobilka prezidentskou delegaci do výrobních hal pustit také proto, že nyní připravuje přísně tajenou novou řadu vozů. Kvůli tomu zrušila i veřejné prohlídky výroby. Zeman chce ještě letos navštívit všechny kraje. to je u prezidenta pochopitelné. Jeho cestování dává zvláštní nádech jen to, že jeho jméno nese jedna z kandidujících stran SPOZ - zemanovci. Cokoli tedy Zeman učiní, dá se vyložit i jako součást volební kampaně.

Také jeho snaha "promluvit k dělníkům" už se setkala s ironickými komentáři na internetu. K dělníkům totiž rád mluvil kde kdo, včetně hodnostářů minulého režimu. Zdá se, že přinejmenším zatím budou tedy dělníci místo poslouchání jeho projevů vyrábět auta.