Barack Obama

Barack Obama Zdroj: Profimedia.cz

Obama 2006: Nezvyšujte dluhový strop! Obama 2013: Zvyšte dluhový strop!

Jak se v USA demokraté a republikáni přou o tom, kdo zavinil současné rozpočtové provizorium, kvůli němuž musela americká vláda zavřít některé úřady a další instituce, média připomněla názorový přemet prezidenta Baracka Obamy.

Obamova vláda se nepotýká jen s rozpočtovým provizoriem, ale hrozí jí větší problém. Podle oficiálních údajů už 17. října (podle jiných odhadů později) narazí federální vláda na něco, čemu se říká dluhový strop, který určuje Kongres. Jenže ve Sněmovně reprezentantů má většinu Republikánská strana, která teď drží Obamu u krku kvůli zdravotnické reformě.

Každopádně Obama se ve veřejném zápase o to, kdo bude před národem vypadat v této tahanici hůř, uchyluje k taktice, která ho usvědčuje z názorového veletoče.

K možnosti, že republikáni na zvýšení stropu nekývnou a vláda si ze dne na den bude muset přestat půjčovat (pětinu plánovaných výdajů rozpočtu kryjí půjčky), se vyjadřuje tak, že platební insolvenci USA přece republikáni nemohou dopustit.

V roce 2006 přitom při podobném rozhodování jako senátor a člen opozice (prezidentem byl republikán Bush) hlasoval proti zvýšení dluhového stropu. „Letos federální vláda utratí 220 miliard dolarů na úroky z federálního dluhu. To je víc peněz než dáme na Medicaid (zdravotní program pro nízkopříjmové) a Státní dětský zdravotně pojistný program. Je to víc peněz než dáme na vzdělávání, na bezpečnost, na dopravu a na benefity pro veterány dohromady…

Rostoucí dluh Ameriky nás oslabuje doma i mezinárodně. Washington valí zátěž špatných rozhodnutí na záda našich dětí a vnuků. Amerika má dluhový problém a selhání vůdčích schopností. Američané si zaslouží něco lepšího.“

Obama tehdy kritizoval, že v posledních pěti letech federální dluh vzrostl o 3,5 bilionu dolarů na 8,6 bilionu. Dnes je skoro dvojnásobný. Dluhový strop je 16,7 bilionu dolarů a Obamovi to nestačí.

Samozřejmě zodpovědnost není jen na něm. Pořádně se rozšoupl i jeho předchůdce George Bush. A nesmíme zapomenout ani na vládu, která začala ve velkém nafukovat hypoteční bublinu, tedy na vládu Billa Clintona, jehož ekonomičtí poradci dnes z velké části radí i Obamovi.

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru