cigarety

cigarety Zdroj: profimedia.cz

Přichází velká cigaretová revoluce. Evropský parlament chce změnit prakticky všechno

Zákaz cigaret s příchutí a přídavky, zákaz balení s menším počtem kusů než dvacet, zákaz prodeje cigaret na internetu, zákaz tenkých cigaret, rozhodnutí, zda se budou elektronické cigarety prodávat pouze v lékárnách. To všechno má v úterý 8. října dopoledne projednávat Evropský parlament na svém plenárním zasedání ve Štrasburku.

Velká cigaretová revoluce, jak jí nazývají někteří experti, by měla po dlouhých vyjednáváních nabýt zákonnou podobu. Tabákové společnosti se samozřejmě bouří a považují podobný postup za deformování trhu. Europoslanci ale argumentují tím, že přednější je ochrana zdraví lidí a ochrana spotřebitelů před zisky firem.

Spor se například vede o výrobu a prodej elektronických cigaret, které používá kolem sedmi milionů lidí v EU a které byly nabízeny s tím, že jsou zdraví méně škodlivé a že nezpůsobují závislost. Jenže evropští zákonodárci ve své takzvané tabákové směrnici uvažují o tom, že by se e-cigarety zařadily mezi léčiva a prodávaly se v lékárnách. Obavu totiž vzbuzuje to, že náplň do nich se většinou vyrábí v Číně a tedy mimo kontrolu evropských institucí. Není proto zcela jasné, co a v jakém složení se do e-cigaret dostává.

Kromě jiného se bude hlasovat i o tom, jakou plochu krabiček cigaret či dalších tabákových výrobků má pokrývat varování před kouřením. Celá směrnice je ale jasně namířena proti kuřákům, protože mnohé kampaně nedokázaly spotřebu cigaret v Evropě nijak pronikavě snížit.