Studentské volby

Studentské volby Zdroj: profimedia.cz

Studenti volí pravici, ale daleko méně než dříve

Pokud by ve volbách měli rozhodovat pouze studenti ve věku 15 až 19 let, tak by výsledky předčasných parlamentních voleb vypadaly v sobotu 26. října úplně jinak, než tomu bude ve skutečnosti. U mladých lidí pořád vítězí pravice, ale dávají přednost i nesystémovým a radikálním subjektům, jakými jsou Česká pirátská strana, hnutí ANO a Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Podobně jako na jaře 2010, tak i teď u studentů vyhrála TOP 09. Ovšem zatímco před třemi a půl rokem jí dalo hlas 26,59 procent mladých, letos jen 17,80. Posílila naopak Česká pirátská strana. Ze 7,74 procent až na 17,73. Vývoj ODS kopíruje i u studentů pohledy starších občanů, protože modrá strana u nich klesla z 17,56 procent na dnešních 6,19. Pokud tomu tak bude ve skutečnosti, čeká ODS volební pohroma, jakou ještě nezažila. Naopak i mezi mladými lidmi se prosadilo hnutí ANO, které vede Andrej Babiš – skončilo třetí se 13,44 procenty všech hlasů. Zda je ale pravé, či levé, těžko říct.

Studentské předčasné parlamentní volby se uskutečnily na středních školách v České republice 2. a 3. října a hlasovalo se na 174 gymnáziích, 210 středních odborných školách a 50 učilištích. Odevzdáno bylo celkem 50 551 platných hlasovacích lístků. Akci tradičně organizuje vzdělávací program Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni.

Hlasování i letos potvrdilo, že levicové strany nejsou u studentů vůbec v oblibě. ČSSD dostala 8,01 procenta (v roce 2010 to bylo pravda jen 5,27), komunisté 4,74 (malý vzestup z 2,95) a Zemanovci pouhých 1,75 procenta. Naopak radikální Dělnická strana sociální spravedlnosti, která se vyznačuje silnou protiruskou rétorikou, si udržela u studentů pozice – měla 7,15 procent, předtím jen o setinku méně. Absolutní nedůvěra panuje u této věkové skupiny k národoveckému seskupení Hlavu vzhůru, které vede Jana Bobošíková a podporuje ho exprezident Václav Klaus. U studentů získalo slaboučkých 0,61 procent.

Zkušenosti z minulých studentských hlasování ukazují, že skutečné výsledky se hodně liší, zejména levicové strany dosáhnou lepších výsledků. Zjevný je ale ve všech generacích v poslední době příklon části voličů k Andreji Babišovi. Ani některým mladým lidem zjevně nevadí jeho dlouholeté členství v předrevoluční totalitní komunistické straně a pletky s komunistickou tajnou policií StB.