Skutečné ví, kam jdou?

Skutečné ví, kam jdou? Zdroj: Reflex

Karel Schwarzenberg: Podívejte se, já vám teď něco řeknu
Tomáš Slabihoudek je radní za TOP 09 na Praze 8. Také kandiduje do sněmovny
3. O Markétě Adamové (uprostřed s šátkem) z TOP 09 se hovoří jako o možné budoucí Miss   Poslanecké sněmovny.
Kníže sedící, naslouchající
Co jste to říkali?
8
Fotogalerie

Na pivu s Karlem. Bude pít radostně i po volbách?

Když před více než třemi lety přišel tým Karla Schwarzenberga s tím, že by bylo dobré v rámci předvolební kampaně navštěvovat hospody a restaurace a diskutovat tam s voliči u piva, ne každému se to zdálo jako dobrý nápad. V českých hospodách přece jenom občas hrozí fyzická kolize mezi návštěvníky, protože „u jednoho“ rozhodně nezůstáváme. A navíc lid politiky zrovna nemusí. Schwarzenberg ale nikdy k žádné úhoně nepřišel, zřejmě mu podobné prostředí vyhovuje.

Opakovat ale opět ten samý trik za několik let? Na „Pivo s Karlem“ totiž šéf pražské kandidátky TOP 09 a předseda této strany vsadil znovu. Včera večer v restauraci Na Staré Cihelně v pražských Kobylisích.

Asi čtvrt hodiny po začátku se ale zdálo, že něco není v pořádku – dost lidí totiž postávalo s půllitry v rukou před restaurací. Zdání ale klamalo. Proti všem předpokladům se ukázalo, že na pivo přišlo zjevně více lidí, než byla hospoda schopna pobrat. „To jsou mi poměry, stát před vlastní hospodou kvůli politikovi,“ stěžoval si jeden ze štamgastů. Ostatní souhlasně přikyvovali hlavou, i když nikdo nenadával, nikdo výrazně neprotestoval. V některých případech taková malá večerní pivní rezignace.

Uvnitř se tísnilo přes sto lidí, stáli různě v uličkách, sklenice s pivem byly úplně všude. A kníže byl ve svém živlu, zjevně ho to bavilo daleko více než prezidentské besedy s Milošem Zemanem o Benešových dekretech. Ostatně hovořilo se o všem možném – od vážných politických problémů až po běžné denní starosti. Zajímavé bylo pozorovat, jak má vlastně politik být s někým na pivu, když musí jen tak usrkávat, protože musí vydržet svěží až do konce. A že Karel Schwarzenberg ožívá vždy později večer a ve společnosti, která si s ním povídá a je mu přátelsky nakloněna, je věc známá. U podobných příležitostí nikdy neusíná jako v parlamentu.

Má ale podobná akce šanci ovlivnit volby? Jeden z návštěvníků Cihelny, který se představil jako Jirka, to trefně shrnul nad prázdným půllitrem: „Kdyby se volilo podle toho, jak to tady dnes večer vypadalo, tak kníže vyhraje. Ale zdání zřejmě klame.“ Zdání klamalo prakticky u všech posledních voleb. Uvidíme, kdo si bude připíjet za tři týdny…