USA OBAMA

USA OBAMA Zdroj: ČTK

Amerika se nedohodla na rozpočtu, statisíce vládních zaměstnanců zůstaly doma

Dnes začal ve Spojených státech nový fiskální rok a na ten je třeba schválit rozpočet, respektive „spending bill“ který určuje rozpočty jednotlivých resortů. Jenže republikáni a demokrati se nedohodli, a USA tak od 1. října mají jakési rozpočtové provizorium.

Kamenem úrazu se stala vládní zdravotnická reforma známá pod přezdívkou Obamacare. Zatímco pro prezidenta Baracka Obamu je to nejzásadnější počin jeho prezidentování, republikáni jsou jednoznačně proti. Právě teď využili nedávno získanou převahu ve Sněmovně reprezentantů a k zákonu stanovujícímu výdaje federálního rozpočtu připojili opatření rušící financování Obamacare. Tím pádem by odložili celý start zdravotnické reformy, která rozděluje americkou společnost.

Jenže v Senátu tento přídavek demokraté zase zrušili, navíc odmítli narychlo zasednout do vyjednávacího mezistranického týmu podle návrhu republikánů.

Kongres tak včera minul poslední možnost k dohodě a od října může vláda vydávat peníze jen na předem určené nezbytné výdaje. Dá se to přirovnat k rozpočtovému provizoriu. Výsledkem je krom jiného, že až 800 tisíc federálních zaměstnanců má nucenou neplacenou dovolenou.

Situace je o to zajímavější, že už 17. října USA narazí na tzv. dluhový strop, který určuje Kongres. Dosud jeho zvyšování bylo spíše rutinou, nicméně v posledních letech je zvýšení stropu provázeno celkem tvrdými vyjednáváními. Pokud se nedohodnou ani tentokrát, pak si vláda USA již dále nebude smět půjčit ani dolar a bude muset vystačit s penězi, které vybere na daních a dalších poplatcích.

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru