Křest knihy Martina Komárka aneb nadstranický prezident Zeman na mítinku ANO

Křest knihy Martina Komárka aneb nadstranický prezident Zeman na mítinku ANO Zdroj: Michal Novotný

Křest knihy Martina Komárka aneb Nadstranický prezident Zeman na mítinku ANO

Prezident za SPOZ, kandidáti za ANO a nakladatel podporující „ČSSD, Stranu zelených a KDU-ČSL“ na jednom jevišti:  čert aby se v tom vyznal aneb vychází kniha Poslední slovo Valtra Komárka – nedokončený rozhovor syna s otcem.

Pestrá skvadra se sešla v úterý odpoledne v pražském Divadle Komedie. Svou novou knihu, věnovanou otci, zesnulému ekonomovi Valtru Komárkovi, zde představoval bývalý novinář a nyní politik Martin Komárek. Pomáhal mu v tom kolega z hnutí ANO Martin Stropnický, který, ač na kandidátkách uveden jako diplomat, si vzpomněl na své povolání herce a přečetl několik ukázek znělým hlasem hodným rozhlasové četby na pokračování. Největší hvězdou setkání byl prezident republiky a někdejší spolupracovník Valtra Komárka Miloš Zeman. Kde je prezident, nesmí chybět ani hradní protokolář Jindřich Forejt. Neobešlo se bez něj foyer, kavárna, zákulisí ani jeviště Komedie.

Vzhledem k tomu, že akce se odehrála krátce před parlamentními volbami, v nichž Komárek kandiduje jako lídr ANO v Libereckém, a Martin Stropnický pak v Jihomoravském kraji, nešlo popřít politickou rovinu setkání. Vytasil se s tím už vydavatel Martin Vopěnka, který je zároveň předsedou Svazu českých knihkupců a nakladatelů. Prezentaci knihy Poslední slovo Vatra Komárka zahájil plamenným projevem proti podmínkám, které mají knižní vydavatelé u nás - údajně jsou nejhorší v Evropě a jedny z nejhorších na světě vůbec (výjimkou už je patrně jen Severní Korea a možná Nigérie). Řeč byla i o DPH. Do oficiální tiskové zprávy  k vydání Komárkovy knihy pak Vopěnka zařadil i vyjádření Svazu, jemuž předsedá ,  k předčasným volbám.  Svaz vyzývá k podpoře ČSSD a Strany zelených, které mají v programu snížení DPH na knihy, a KDU-ČSL, která to údajně přislíbila. Co si o tom myslí ANO, jsme se ovšem nedozvěděli.

Jako host se akce účastnil prezident Miloš Zeman, který neopomněl počastovat přítomné několika vyčpělými bonmoty na téma inteligence novinářů (Komárek sedící vedle něj se trpně usmíval), zlehka zavzpomínal na Valtra Komárka coby svého přítele, a pak se věnoval křtu, respektive polévání knihy. Navrhl, že aby se kniha příliš nepoškodila, nejprve vypije většinu skleničky se sektem, a pak tak za udiveného přihlížení ostatníc , kteří prezidentovi v tempu nestačili, na několik mocných loků učinil. Na křtěnou publikaci skutečně zbylo jen několik málo kapek.

Vůbec to muselo pro Martina Komárka být zvláštní setkání – všemožně se vlichocoval prezidentovi, který mu kdysi věnoval ostrou pasáž ve své legendární knize Jak jsem se mýlil v politice, kde mimo jiné připomínal Komárkovy předlistopadové texty, v nichž dnešní kandidát ANO chválil například volební systém v Sovětském svazu nebo stavbu betonových lodí pro sovětské námořnictvo.

Kniha Poslední slovo Valtra Komárka obsahuje dlouhý rozhovor obou Komárků, poslední třetina je pak věnována osobním vzpomínkám Martina Komárka na otce.  Vzhledem k odlišným politickým východiskům byla právě politika nejčastějším příčinou sporů mezi oběma Komárky, při nichž údajně i létaly jogurty a polévalo se pivem. Martin Komárek to na prezentaci své knihy shrnul neuvěřitelným sloganem: „Nezáleží na tom, jestli je člověk napravo nebo nalevo, ale jestli je hodnej. A táta hodnej byl. A já – musím neskromně říct – jsem taky hodnej“, zakončil liberecký lídr hnutí ANO svou předvolební řeč.

Prezident sice přímo Babišovo hnutí nepodpořil, ale už svou účastí dal leccos najevo. Jaké by mohly být další spojnice, dokazující temné souručenství mezi Hradem a Agrofertem? Stačí se podívat na středočeskou kandidátku hnutí ANO, kde se na skromném  14. místě krčí podnikatel s příznačným jménem MILOŠ BABIŠ.