Facky ve slovenském Parlamentu

Facky ve slovenském Parlamentu Zdroj: Čas.sk

Slováci se v parlamentu servali o papírového Fica

VIDEO: Na jednání slovenského parlamentu se v úterý před půlnocí poprali poslanci vládní strany Směr-SD premiéra Fica a zástupci opozice. Ta chce odvolání premiéra kvůli údajně nevýhodnému nákupu akcií slovenských plynáren SPP.

Opozice naštvala vládní kolegy papírovou figurínou Fica ve fotbalovém dresu s nápisem „Usvědčený, daroval Slovensko zbohatlíkům“. Umístili ji před řečnický pultík, aby tam fico aspoň nějak zůstal, když jednání on a další opustili s tím, že je debata podle nich „trapná“.

Pak se ale někteří členové Směru do sálu vrátili a pokoušeli se papírového vůdce odnést. Opoziční poslanci Jozef Viskupič a Igor Matovič ale usoudili, že svého papundeklového Fica chtějí a pokusili se stoupencům skutečného Fica v odnesení bránit. Na chodbě před sálem pak došlo k potyčce, údajně i pěstní. Fyzické následky jsou naštěstí jen drobné.

 

Video placeholde
Facky v slovenském parlamentu • Čas.sk

Kolorit východu

Je to marné, trochu přirozené lidské vášně nám tu v politice po rozdělení federace chybí. Pokud za vášeň nepovažujeme banální a dost upatlané avantýry čtyř českých premiérů s následkem tří rozvodů. Nebo legendární podsedickou facku, kdy socialista Wagner dal facku socialistovi Grulichovi za údajné antisemitské urážky a výchovný záhlavec Miroslava Macka Davidu Rathovi. Rath vedl nevhodné řeči o Mackově partnerce. Ve všech těchto případech ale vlastně nešlo o politiku.

Slováci se zařadili ke slavným parlamentním demokraciím, kde i zastupitelé občas věci řeší ručně na místě. Většinou se tak děje v dálné Asii. Loni se poprali poslanci ukrajinského parlamentu kvůli volbě premiéra. Poslanec a boxer a mistr světa v těžké váze Vitalij Kličko naštěstí jen přihlížel.

V každém případě je vidět, že dlouhá parlamentní jednání do noci lidem moc neprospívají. To nakonec zmůže i protřelé profesionály. Jak slovenská media soudí, z některých účastníků konfliktu byl cítit alkohol. Ale tak nakonec ti lidé jen tak trochu řídí stát, představte si, že by řídili třeba letový provoz.

O osudu papírového Fica zatím není nic známo.