Washington

Washington Zdroj: Reu

V budově vojenského námořnictva ve Washingtonu se střílelo: Na místě je několik mrtvých

Třináct mrtvých a řadu zraněných má na svědomí čtyřiatřicetiletý Aaron Alexis, který v pondělí zahájili střelbu v budově amerického vojenského námořnictva ve Washingtonu.

"V této fázi nemáme žádný důkaz, žádnou známku, že tam byl další střelec," řekl starosta města Vincent Gray. Policie již dříve oznámila, že jednoho střelce zabila. Zpočátku se hovořilo o tom, že útoku se mohli zúčastnit také dva další střelci. "Nyní jsme přesvědčeni, že za ztráty na životech je zodpovědná jediná osoba," prohlásila Lanierová.

Zastřelený útočník byl identifikován jako Aaron Alexis, čtyřiatřicetiletý bývalý příslušník záloh vojenského námořnictva z texaského měst Fort Worth. V době útoku pracoval ve firmě The Experts, která se podílela na kontraktu pro vojenské námořnictvo.

Podle policie u sebe měl tři zbraně včetně útočné pušky AR-15 a pistole, kterou vzal jednomu policistovi během přestřelky.

Neškodný podivín

Alexis, který vyrůstal v New Yorku, podle agentury AP konvertoval k buddhismu. Byl údajně hluboce věřící a chtěl se stát buddhistickým mnichem. Sousedé ho považovali za neškodného podivína, věčně ukřivděného a občas propadajícího návalům vzteku.

Při střelbě bylo osm lidí zraněno, tři z nich včetně policisty a dvou žen byli postřeleni. Nikdo není v ohrožení života. Většina mrtvých jsou civilní zaměstnanci základny, nejstaršímu bylo 73 let.

Útočníkův motiv zatím zůstává neznámý. Starosta Gray upozornil, že neexistují žádné známky toho, že útok byl teroristickým činem. Dodal však, že takovouto možnost nelze vyloučit.