Costa Concordia

Costa Concordia Zdroj: EPA

Vyprošťovací akce Concordie v plném proudu: Plán vyzvednutí ztroskotaného vraku

U toskánského ostrova Giglio probíhají již od rána záchranné akce na vyzdvihnutí potopeného vraku Concordia. Týmy techniků se navzdory nočním bouřím pustily do náročné práce, jejíž doba se odhaduje na nejméně 12 hodin.

Costa Concordia, luxusní parník převážející asi 4200 cestujících, se potopil 13. ledna loňského roku. Při této nešťastné události zemřelo 32 lidí.

Spíše než místo obrovského neštěstí připomíná v tuto chvíli Concordia spíše turistickou atrakci. Ačkoli je kolem vraku umístěn kordon, ochranné pásmo bránící vstupu jiných lodí do blízkosti plavidla a jeho podpůrných částí, místo je obklopeno stovkami novinářů. Přenosy probíhají na mnoha televizních stanicích. Všechny oči se upírají na technicky náročnou záchrannou akci.

Přesný plán

Loď je momentálně stabilizována na pravém boku. Kotevní řetězy jsou připevněny k levoboku, protaženy pod trupem a připojeny k opěrným věžím, nainstalovaným na pobřeží. Po stranách jsou umístěny kesony (udržují vzduch k práci pod vodní hladinou), levé nyní naplněné vodou. Jako stabilní základna poslouží ocelové plošiny, na které se loď pomalu „postaví“ pomocí hydraulických zvedáků. Další kesony jsou připraveny na pravobok, aby pomohly s vynořením vraku. Voda se postupně vypumpuje z kesonů a dá tak lodi dostatečný vztlak k tomu, aby mohla být odtažena.

Costa ConcordiaCosta Concordia|Archív

Důvodem této akce je především blížící se zima. Ta by mohla být pro vrak, který z moře nedaleko ostrova Giglio vyčnívá již rok a devět měsíců náročná.