Bulharsko

Bulharsko Zdroj: ČTK

Bulharsko se omlouvá za okupaci Československa

Bulharská Sofia si dnes netradičním způsobem připomněla 45. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Místní památník sovětské armádě se zbarvil na růžovo a přibyl na něm i nápis v českém jazyce: Bulharsko se omlouvá!

Na dalších stranách památníku pak jsou nápisy v bulharštině: Omluvte se a Praha '68. Případem se již zabývá policie.

Právě Bulharsko bylo jedním z pětice států východního bloku, které do země poslalo své vojáky. Kdo za obarvením památníku stojí, zatím není jasné. Bulharský deník v této souvislosti poznamenal, že podobnými akcemi v Česku proslul výtvarník David Černý, který přebarvil v roce 1991 na růžovo rovněž památník sovětským vojákům - tank ze druhé světové války.

Jak informoval bulharský deník Dnevnik, kolem půl desáté dopoledne k památníků přijela první hlídka policie, která vyzvala lidi, kteří se zde v tu chvíli nacházeli, aby monument opustili. Následně dorazili další policisté a ti místo ohradili policejní páskou. Bulharské ministerstvo vnitra oznámilo, že se případem zabývá.

Jak poznamenala starostka Sofie Jordanka Fandakovová, u památníku jsou kamery a z jejich záznamů se dá zjistit, kdo za pomalováním památníku stál. Záběry byly poslány policii. Starostka rovněž nařídila příslušným úřadům, aby monument očistily.