Česká železnice

Česká železnice Zdroj: profimedia.cz

Hrozí Česku teroristický útok? Železnice už zpřísnila bezpečnostní opatření

Česká železnice dnes zpřísnila bezpečnostní opatření kvůli možné hrozbě teroristického útoku na železniční dopravu v Evropě.

"Přijali jsme bezpečnostní opatření a další opatření budou ještě následovat podle vývoje situace, jak se bude případné riziko upřesňovat,"  řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský. Konkrétní podobu opatření neupřesnil s tím, že po jejich zveřejnění by přestala být účinná. Varování týkající se možných útoků dostala SŽDC před několika dny od bezpečnostních složek. Podle Bezpečnostní informační služby ale Česku bezprostřední nebezpečí nehrozí.

Sabotáže a výbušniny

Podle německého deníku Bild hrozí například sabotáže kolejí a elektrického vedení, ale také výbušniny na vysokorychlostních trasách, v tunelech nebo přímo ve vlacích. Varování má údajně pocházet z rozhovoru mezi vysoce postavenými členy Al-Káidy, který před několika týdny odposlechla americká Národní agentura pro bezpečnost. Podle německého ministerstva vnitra se ale bezpečnostní situace v zemi nezhoršila a žádná bezpečnostní opatření, jak informoval Bild, přijata nebyla.

Podle mluvčího BIS Jakuba Šuberta nemá tuzemská informační služba od zahraničních partnerů informace o tom, že by se případné nebezpečí mělo týkat právě ČR. Možné riziko pro Česko tak podle něj vyplývá pouze z toho, že země je členem euroatlantické civilizace, součástí široké mezinárodní protiteroristické koalice, členem NATO a přítelem USA.